xcounter
#

Що це за навчально-бойовий літак F/A-259, який Чехія хоче виробляти спільно з Україною

10130
Перспективний F/A-259, ілюстративний рендер від Aero Vodochody
Перспективний F/A-259, ілюстративний рендер від Aero Vodochody

Нова "літаюча парта" для ЗСУ все рівно потрібна, тому цей проект варто проаналізувати

Під час свого візиту до Києва 28 квітня 2023 року президент Чехії Петр Павел оголосив зокрема, що його держава хоче розвивати оборонну співпрацю з Україною одразу за 6 напрямками, за якими можливе часткове або повне перенесення на територію нашої країни, і також – відповідний рівень локалізації технологій. Одним із таких проектів є виробництво навчально-бойових літаків за перспективним проектом F/A-259 (в чеських ЗМІ також позначається як L-259).

Петр Павел про це вперше заявив публічно під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським, тому проект по F/A-259 можна віднести поки що до віддаленої перспективи, тобто навіть не декількох місяців. Але з іншої сторони, сама по собі історія про те, що нашій країні пропонують спільно виготовляти навчально-бойові літаки, виглядає цікавою. Тому варто проаналізувати нюанси.

Читайте також: Україна та турецький Baykar підписали угоди на експорт та імпорт озброєння: що це може бути, звісно окрім нових Bayraktar TB2
L-159A чеських ВПС, фото - Aero Vodochody

З однієї сторони, проект навчально-бойового чеського літака F/A-259 можна було б назвати "існуючим лише на папері."Бо вперше цей проект компанія Aero Vodochody представила ще у липні 2018 року на аерокосмічному салоні в британському Фарнборо, минуло 5 років, але досі невідомо бодай про побудову дослідного зразка такого літака.

З іншої сторони, проект F/A-259 є по суті вдосконаленням уже існуючого серійного L-159A, конструктивно та за ТТХ обидва літаки нічим між собою не відрізняються, відмінності є лише в наборі бортового обладнання. Тому сам факт "опори" на серійний L-159A дає перспективному F/A-259 свою реалістичність у реалізації.

Перша презентація F/A-259 під час аерокосмічного салону в Фарнборо у 2018 році, зображення з відкритих джерел

Базові заявлені особливості F/A-259 – "скляна кабіна" пілота з двома багатофункціональними дисплеями; "відкрита архітектура" бортового обладнання, яка дозволяє будь-які оновлення за побажанням замовника; а головне – є опція установки бортової РЛС з фазованою решіткою та нашоломного дисплею для пілота, що в теорії дозволятиме виконувати самостійний пошук повітряних цілей.

Але тут потрібно мати на увазі, що бортову електроніку F/A-259 має виготовляти саме ізраїльська Israel Aerospace Industries, і це може бути суттєвий нюанс, зважаючи на діалектичність офіційної позиції Ізраїлю щодо війни РФ проти України.

Водночас, розробники F/A-259 пропонують потенційним замовникам літака ще таку цікаву комбінацію – з однієї сторони, такий літак зможе здійматись у повітря навіть з "польових" аеродромів, а з іншої сторони може бути опція навіть установки штанги дозаправки у польоті.

L-159A чеських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо говорити про те, що F/A-259 опирається на L-159 як "базу", то тут варто згадати, що сам L-159 має такі характеристики: довжина фюзеляжу в 12,7 метрів та розмах крил в 8,7 метрів, повна злітна маса до 8 тонн та максимальне бойове навантаження до 2,3 тонн, максимальна швидкість – 936 км/год, а бойовий радіус – 790 км.

По суті, в цій історії Чехія пропонує скоріше легкий штурмовик з можливістю перехоплення повітряних цілей (хоча би тому, що на F/A-259 нема кабіни для другого пілота). Але можливо, що якщо такий проект зацікавить ЗСУ, то питання з необхідними конструктивними переробками чехи зможуть вирішити оперативно.

Тим більш, що бодай на даному етапі нашій країні такий проект відкидати не варто. Бодай тому, що в осяжній перспективі все рівно знадобиться заміна наявним зараз "літаючим партам" типу L-39 "Альбатрос".

L-39 із складу 114 бригади тактичної авіації, грудень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: На Shahed-136 стоїть двигун на краденій технології, так рашисти туди ще й "не той" бензин заливають