xcounter
#

РФ не змогла продати Іраку комплектуючі до Ми-28 та Ми-35, натомість активніше працюють іракські F-16QI

8096
Іракський F-16QI, грудень 2020 року, ілюстративне фото від  U.S. Army Reserve/Spc. Jorge Reyes
Іракський F-16QI, грудень 2020 року, ілюстративне фото від U.S. Army Reserve/Spc. Jorge Reyes

Ця історія заодно показує, як США допомагають підтримувати готовність та боєздатність парку F-16 одного із своїх важливих союзників

Портал The Drive пише, що Пентагон, Державний департамент США та USAID опублікували спільний звіт щодо протидії бойовикам ІДІЛу в Сирії та Іраку. В тексті цього звіту йдеться зокрема про те, що Ірак через санкції Заходу не зміг купити в Росії необхідні комплектуючі до своїх вертольотів Ми-28 та Ми-35, тому ці машини стоять "прикуті" до землі. Натомість в боях проти ІДІЛу іракські ВПС почали активніше застосовувати флот своїх винищувачів F-16QI, по яким заявлений рівень технічної готовності складає 66% від парку в 34 "борти".

Насправді це доволі високий показник, бо для ВПС США та інших країн-експлуатантів F-16 вважається "стандартним" рівень технічної готовності в 60-70% від наявного флоту.

Читайте також: Що це за навчально-бойовий літак F/A-259, який Чехія хоче виробляти спільно з Україною

Автори звіту окремо відзначили, що іракські військові протягом 1 січня – 31 березня активізували застосування F-16QI особливо на тлі того, що в боях фактично не застосовувались штурмовики російського виробництва Су-25, літаки чеського виробництва L-159 та китайські ударні безпілотники CH-4.

І також – на тлі того, що лише 2 роки стояло питання про те, що флот F-16QI ВПС Іраку може повністю вийти із ладу по причині того, що інженери і техніки Lockheed Martin покинули країну на тлі зростання загрози від бойовиків ІДІЛ і перейшли на "дистанційне консультування".

Іракський F-16QI, фото - U.S. Air Force

Як далі випливає з публікації порталу The Drive, в проміжку 2021-2022 років США доклали зусиль, щоб підвищити рівень кваліфікації авіатехніків ВПС Іраку, що працюють із F-16QI. Але і також – допомогли розбудувати відповідну інфраструктуру обслуговування, аби повернути рівень технічної готовності флоту іракських F-16QI, поставлених у 2011 році, до значення в "стандартному" діапазоні 60-70%.

Бо тут спрацювала така логіка – ВПС Іраку не можуть проводити операції проти ІДІЛу без допомоги американських союзників, і самі США зацікавлені в тому, аби опиратись на підтримку боєздатного авіапарку іракських збройних сил.

"Прогулянка слонів" із використанням іракських F-16QI, грудень 2020 року, ілюстративне фото від U.S. Army Reserve/Spc. Jorge Reyes

Цікаво, що для знищення наземних об’єктів та бойовиків ІДІЛ іракські F-16QI використовували лише керовані авіабомби - GBU-10/B та GBU-12/B Paveway II. Номенклатура наявних ракет "повітря-повітря" до цих літаків також виглядає доволі скромно – лише AIM-7 та AIM-9.

А давати далекобійні AIM-120 для Іраку, як пише The Drive, американці не наважились із логіки, що мовляв у випадку втрати таких ракет до ворогів США можуть "потрапити чутливі технології".

Іракський F-16QI із бойовим навантаженням у дві бомби GBU-12/B та з однією AIM-9L/M Sidewinder, фото - Iraqi Air Force
Читайте також: Один з потенційних донорів F-18 відмовився передавати літаки Україні, бо самі мають під боком РФ