xcounter
#

Як погода впливає на швидкість утилізації рашистів, і яку роботу роблять метеорологи ЗСУ

5674
Бійці ЗСУ долають бездоріжжя на отриманій від Словенії БМП М-80А, січень 2023 року, фото – Генштаб ЗСУ
Бійці ЗСУ долають бездоріжжя на отриманій від Словенії БМП М-80А, січень 2023 року, фото – Генштаб ЗСУ

Дані від метеорологів потрібні не тільки для запусків БПЛА, але й для ефективнішого планування наступальних дій

Зима 2022/2023 років характерна зокрема постійним коливанням температур, що вносить свої корективи у дії Сил оборони України. За таких умов нашим захисникам важливо мати надійний прогноз погоди, який дозволятиме планувати дії хоча б на декілька днів наперед. І на такому фоні цікавим є інтерв’ю, яке АрміяInform взяло у начальника гідрометеорологічної служби Командування Сил підтримки ЗСУ полковника Рафіля Мусіна.

Для початку, тут варто поставити акцент на тому, як взагалі організована метеорологічна служба в Збройних Силах України. Наприклад, наші військові синоптики тісно співпрацюють із Українським гідрометеорологічним центром. Також використовуються дані, які надає Всесвітня метеорологічна організація та наші союзники зі своїх супутників. Свої метеослужби мають Повітряні Сили та ВМС України, інші роди військ отримують загальну прогностичну інформацію.

Читайте також: США возять зброю для України вже кораблями та поїздами, просто ми цього не помічали
Окрема президентська бригада імені Богдана Хмельницького відпрацьовує переправу своєї 2С3 "Акація", січень 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ. Для планування таких дій також потрібна інформація від метеорологів

Своєчасна подача якісніх метеоданих допомагає Силам оборони України або ефективно захищати наші міста від навали рашистів, як це є зараз при обороні Бахмута. Або ж якраз навпаки – при звільненні наших земель від окупантів. Полковник Рафіль Мусін розповідає зокрема, що вчасно подана гідрологічна інформація допомогла навести надійні переправи через річку Інгулець. Що в свою чергу стало однією із запорук успішного звільнення Херсону в листопаді 2022 року.

Дані від синоптиків потрібні навіть для військової логістики. Після чергової відлиги не всі дороги стають прохідними, тому тут потрібні підказки та попередження від військових метеорологів.

Бійці ЗСУ відпрацьовують просування під прикриттям БРДМ-2, січень 2023 року, фото - Генштаб

Дані про погоду потрібно враховувати навіть під час запуску безпілотників. Кожен із типів БПЛА працює на різних висотах та на різних дальностях дії, відповідно – у кожному із випадків потрібні окремі метеорологічні довідки, "заточені" саме під конкретний тип дрону. Тим більш, що безпілотна авіація працює в значно жорсткіших умовах, аніж "класична" пілотована.

Під виліт кожного бойового літака або ж під вихід кожного із кораблів у море потрібно видавати прогнози по погоді, спеціальну метеорологічну та гідрологічну інформацію. Довідки про погодні умови потрібні не тільки для підготовки до наступальних дій, але й, наприклад, для планування дій військових медиків на випадок, якщо орки застосують хімічну зброю.

Якщо дороги "розквасило", підказки від військових синоптиків можуть допомогти вираховувати, де ж йтиме та чи інша колонна рашистів. Та знищити її.

Знищена колона ворога, березень 2022 року, фото з відкритих джерел

Зазвичай військові метеорологи працюють в такому режимі. Щодня вони розробляють прогнози погоди на наступний день, уточнюють уже наявні прогнози на 2-3 дні та доводять їх адресатам.

Наприкінці кожного місяця вони розробляють кліматичні довідки по всіх прикордонних областях, на основі даних багаторічних спостережень на метеостанціях у цих регіонах. Окрім того, за конкретними запитами можуть надаватись дані по конкретним районам або ж містам.

Читайте також: Партизани знову в ділі, і цього разу влаштували "бавовну" там, де рашисти возили і техніку з БК, і крадене зерно