xcounter
#

Як Данія зараз схаменулась та відновлює виробництва боєприпасів і скільки часу на це піде

Як Данія зараз схаменулась та відновлює виробництва боєприпасів і скільки часу на це піде
10417

У 2020 році Данія залишилось без єдиного виробника боєприпасів у країні, який вів свою історію з 1676 року, тепер виправляє цю помилку

Данія ще у 2008 році продала своє єдине виробництво боєприпасів Ammunitionsarsenalet AMA, яке вело свою історії з 1676 року іспанському Expal за 2,4 млн євро, який остаточно припинив виробництво на ньому не пізніше 2020 року на фоні збитків.

І саме з цього часу у Данії виробництво боєприпасів припинилось, що на фоні повномасштабного російського вторгнення в Україну та тотального дефіциту озброєння виявилось вкрай недалекоглядним рішенням. Але міноборони Данії схаменулось лише у 2023 році та у жовтні викупило приміщення заводу, а також розпочало бюрократичну підготовку до відновлення виробництва.

Читайте також: Німеччина отримала дозвіл на закупівлю ракет до Patriot на 5 млрд доларів: скільки це зенітних MSE
155 снаряди виробництво

Водночас назвати її швидкою дуже складно. Зокрема у січні 2024 року Данська організація оборонних закупівель (DALO) оприлюднила інформаційний запит щодо зацікавленості промисловців у створенні виробництва, в тому числі і заливки вибуховими речовинами, великокаліберних снарядів 155-мм та 120-мінометних мін, виробництва патронів для стрілецького озброєння у калібрах 5,56, 7,62, 9 та 12,7 мм, а також створенню компанії зі зберігання та управління боєприпасами.

І лише днями, 15 серпня, оголосила про збір заявок на попередню кваліфікацію потенційних виробників снарядів та патронів, який буде тривати до 16 вересня. Зокрема, до участі приймаються лише компанії із Данії або інших скандинавських країн. Попереджено, що буде перевірена структура власності та особи, які мають прямий вплив на компанії.

Потенційний виробник артилерійських боєприпасів повинен мати досвід виробництва та монтажу відповідного виробничого обладнання, мати досвід постачання боєприпаси країнам НАТО у кількості від 30 тисяч 155-мм снарядів за останні три роки, 15 тисяч 120-мм мін.

До потенціального виробника стрілецький боєприпасів висуваються аналогічні вимоги щодо досвіду, а кількісний показник становить постачання - 45 млн 5,56 мм та 30 млн 7,62 мм за останні три роки.

патрони

Після перевірки та спілкування з потенційними учасниками буде оголошений тендер на два лоти. Його завершити планується пізніше першого кварталу 2025 року. Тобто у Данії лише на вибір виробників піде два роки з моменту ініціалізації всього процесу.

Щодо строків, то якщо взяти за основу умови твердого контракту України із Rheinmetall, то на створення виробництва боєприпасів цілком може піти два роки. Аналогічні строки в цілому також демонструє відкриття виробництва 30-мм боєприпасів в Угорщині. Таким чином Данія може розраховувати на поновлення виробництва боєприпасів вочевидь не раніше 2027 року.

Читайте також: У Ізраїлі лише за три місяці модернізували старі ​гармати Vulcan для боротьби із БПЛА