xcounter
#

Чи може Україна сама робити міномети та міни, і що для цього потрібно

6085
Міномети від "Української бронетехніки"
Міномети від "Української бронетехніки"

Які неочікувані нюанси у виробництві необхідного для наших захисників

Можна зустріти уявлення, що виробництво мінометів та пострілів до них – це достатньо простий в технологічному плані процес, який можна розгорнути ледь чи не в гаражах. Але структура реальності виглядає суттєво інакше, і доволі часто виробництво здавалось би простого озброєння впирається в неочікувані бар’єри. Котрі в свою чергу, можуть стояти на заваді 100% локалізації виробництва на території України.

Підтвердження цьому можемо почути у цьому інтерв’ю, яке дав начальник відділу зовнішньої кооперації та комплектації ТОВ "Українська бронетехніка" Ілля Сікан директорові інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Сергієві Згурцеві в рамках спільного проекту з телеканалом "Еспресо".

Читайте також: "Новатор-2" від "Української бронетехніки" показали в усіх деталях на відео: які відмінності від попередньої версії

Для початку окреслимо, що за даними з відкритих джерел, "Українська бронетехніка" за час повномасштабного вторгнення Росії поставила для Сил оборони України понад 1 тисячу мінометів калібру 120-мм, 82-мм та 60 –мм.

І це з поправкою на те, що компанії було необхідно відновити ланцюжок виробництва після втрати потужностей на Сході України, і що до повномасштабного вторгнення РФ замовлення складали лише кілька сотень мінометів на рік.

Тобто тут ми говоримо про досвід компанії, яка масштабувала виробництво уже під час війни, і яка є масовим виробником мінометів.

Міномет калібру 120-мм виробництва "Української бронетехніки", серпень 2023 року, фото – прес-служба компанії

Так от, Ілля Сікан розповів, що зараз "Українська бронетехніка" по мінометам отримує замовлення найбільше саме на 120-ий калібр, хоча контракти також є і на 60-мм та на 82-мм міномети. В свою чергу, міномети калібру 120-мм хоч і є найбільш популярними, але водночас є і найбільш складними у виробництві, бо потребують ряду складних деталей та вузлів.

Тому є ряд підприємств, які роблять необхідні деталі та вузли, що в свою чергу допомагає робити "Українській бронетехніці" ті самі 120-мм міномети. Однак все рівно "вузьким місцем" при цьому лишається оптика для прицілів, яку необхідно імпортувати.

Що стосується артилерійських мін, то проблематика виглядає так: Україна зараз не має власного виробництва пороху, його необхідно імпортувати, тому самостійно виготовляти постріли до мінометів можливості нема.

Хоча безумовно, як наголошує Сікан, треба прагнути до максимальної локалізації виробництва зброї в Україні, оскільки це є запорукою нашої державності та незалежності.

Читайте також: Виробник БТР Oncilla працює над новими варіантами машини, також заплановані значні поставки у ЗСУ