xcounter
#

ЗСУ знову засвітили "музейний" 240-мм міномет М-240, і це суцільна таємниця (відео)

29267
Міномет М-240 в експозиції музею Другої світової війни у Києві, ілюстративне фото з відкритих джерел
Міномет М-240 в експозиції музею Другої світової війни у Києві, ілюстративне фото з відкритих джерел

Таємницею лишається по суті все – і звідки було взято цей міномет, і звідки боєкомплект до нього

Бійці Збройних Сил України продовжують використовувати раритетний 240-мм міномет типу М-240. Для його зарядки використовується імпровізована транспортно-заряджальна машина на базі фургона УАЗ, але до якого підрозділу належить цей М-240, і на якій ділянці фронту може використовуватись для стрільби по рашистам - це невідомо.

Відповідне відео виклав у відкритий доступ OSINT-аналітик Osinttechnical на своєму профілі в Twitter.

Читайте також: Бійці ЗСУ показали, що отримали 100-мм гармату БС-3 часів 1940-х років (фото)

Розміщене вище відео є можливо лише другою або третьою згадкою про використання такої специфічної артсистеми в строю ЗСУ. Вперше про таке стало відомо у вересні 2022 року, коли у відкритому доступі з’явилось фото, яке демонструє стрільбу із М-240 по рашистам. Але й тоді ділянка фронту, на якій використовувався цей крупнокаліберний міномет, також була невідома.

Окрема інтрига полягає в тому, ж звідки саме наші воїни могли отримати в своє розпорядження М-240. Цей міномет на озброєнні ЗСУ не перебував, окремі екземпляри могли бути скоріше хіба що в "запасниках" окремих навчальних центрів чи баз зберігання.

Звідки міг бути взятий БК для стрільби із М-240 – це теж питання дискутивне. Єдина зачіпка" тут: осінню 2022 року автори спільноти Ukraine Weapons Tracker стверджували, що на складах Збройних Сил України могла бути достатньо велика кількість мінометних пострілів калібру 240 мм, начебто навіть активно-реактивні міни 3Ф2 та керовані міни 3Ф5 радянського комплексу "Смельчак". Хоча таке твердження перевірити з інших джерел поки що неможливо.

Крупнокаліберний міномет М-240 можна назвати раритетною системою, бо серійне виробництво тривало з 1951 по 1958 роки, і тоді було зроблено лише 329 таких артсистем. Окрема специфіка полягає і в "паспортних" характеристиках М-240: дальність – до 10 кілометрів, темп стрільби – 1 постріл на хвилину, заряджання відбувається саме із дульної частини.

Раніше Defense Express розповідав про те, що бійці ЗСУ показали, що отримали 100-мм гармату БС-3 часів 1940-х років.

Міномет М-240, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Європі потрібно понад 14 років, щоб забезпечити річний запас боєприпасів з темпом стрільби у 20 тисяч в день