xcounter
#

ЗСУ б’ють рідкісною ракетою 9М79, як РФ хоче прикривати штурмові групи від дронів та інші новини тижня

19222
Пуск ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України
Пуск ОТРК "Точка-У" Збройних Сил України

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Цікаве фото літака РЕБ

Повітряні сили США цього місяця оприлюднили цікаву фотографію літака радіоелектронної боротьби EA-18G Growler на якому можна побачити відмітку "знищеного" гелікоптера Ми-24 — відзначається, що фото було зроблено "у нерозкритому місці у зоні відповідальності Центрального командування США" 2 травня, літак належить ескадрильї, яка дислокувалася на борту авіаносця типу Dwight D. Eisenhower.

Читайте також: Спалені вщент МиГ-31 та інші літаки в Криму: підверджено влучні удари по авіабазі рашистів
літак РЕБ Ми-24 ураження
Фото — U.S. Air Force

Це перше фото цього літака, які діють на Близькому Сході з позначкою знищеної цілі. Водночас поки залишається незрозумілим, чи ця позначка дійсно означає знищення літака або ж фіксує "тренувальне "вбивство". Крім того, Ми-24 беруть участь у навчаннях як "агресори", хоча тут залишається дивним той факт, що військові вирішили зберегти це маркування під час розгортання літака.

Дрон уразив потяг

Російські ресурси повідомляють, що в ніч на 14 травня 2024 року під укіс на станції Котлубань Волгорадської області РФ пішов ешелон, в складі якого були цистерни з паливом. Повідомляється, що зійшло з рейок 9 цистерн, дві з яких загорілись, а одна взагалі вибухнула.

Дрон-камікадзе
Дрон-камікадзе "Лютий", фото ілюстративне

Однак відео у соцмережах з місця події картину доповнюють суттєво – можемо побачити, що під укіс пішли також кілька вагонів із деревиною та металобрухтом, а очевидці на одному із відео за кадром також коментують, що кудись буквально знесло локомотив масою 130 тонн, який, однак, автори відео назвали "башкою", всупереч всім правилам нормативної лексики. Розповідаємо, чому наш БПЛА не просто збив з колії поїздаш БПЛА не просто збив з колії поїзд.

Рідкісна ракета до ОТРК "Точка-У"

У соцмережах з’явилось відео одного із епізодів, як наші ракетники стріляли по російських окупантах із ОТРК "Точка-У". Час та місце події залишились невідомими, а якщо зважити на відомий факт, що подібні відео публікуються зазвичай із суттєвим лагом, то не можемо виключати, що цей пуск міг відбутись взагалі кілька місяців тому.

Але ці кадри є цінними з огляду на тип ракети, який був використаний в цьому епізоді. Річ в тім, що тут використано ракету 9М79Ф до комплексу "Точка", яка має дальність стрільби всього до 70 кілометрів.

"Варан" з "Тритоном"

Генеральний директор російської компанії "Лаборатория ППШ Деніс Осломєнко заявив, що російське окупаційне військо використовують "роботи-подавителі дронів" з їхньою системою радіоелектронної боротьби "Тритон" у сірій зоні бойових дій для прикриття евакуаційних груп від FPV-дронів, а також від скидів з безпілотників.

РЕБ
РЕБ "Тритон" на роботі "Варан"

Він заявив, що також зараз у концепції є два роботи з цією системою РЕБ, які будуть супроводжувати на полі бою або ж штурмові групи або тих же роботів-штурмовиків. "У майбутньому це повинно масово з’являтися. Але ці роботи з РЕБ, які прикривають евакуаційних роботів або роботів, що встановлюють міни — вони вже є і працюють у зоні СВО", — відзначив Осломєнко.

Чому РФ має перевагу на фронті, хоча може послати в штурм максимум роту

Британський аналітичний центр RUSI вважає, що поточна операція російських військ на Харківському напрямку може бути лише раннім етапом масштабного наступу армії РФ, який широко анонсувався на літо цього року. І що найбільш специфічне у цій ситуації – рашисти зуміли перетворити свої слабкі місця якраз на перевагу над ЗСУ, котра їм дозволила перехопити ініціативу по всій лінії фронту в 1300 кілометрів.

Переказ цієї важливої публікації від RUSI вважаємо за потрібне розбити на дві логічні частини – чому Росія взагалі змогла отримати перевагу на фронті, і чому особливо зараз для ЗСУ є життєво важливими комплексні поставки від союзників.

Читайте також: Наймасштабніша атака дронами, але тепер по РФ і там де взагалі немає ППО: удари по Новоросійську, Туапсе