xcounter
#

З'явилось логічне пояснення, чому Єгипет обрав саме китайський J-10C на заміну F-16

7122
 J-10C
J-10C

У строю повітряних сил Єгипту понад 200 F-16, тому рішення замінити один винищувач 4+ покоління на інший 4+ покоління потребувало трохи більших пояснень, ніж зближення Каїра та Пекіна

Рішення Єгипту закупити китайські винищувачі J-10C Vigorous Dragon, які мають прийти на заміну американським F-16, нібито виглядає доволі спірним з усіх сторін. Бо з одного боку мова йде про заміну винищувача 4+ покоління, у кращому випадку, аналогічним винищувачем 4+ покоління, при цьому маючи у строю не лише американські літаки, а російській МиГ-29 та французькі Mirage 2000 з Rafale.

Більше того, рішення прийнято в умовах, коли Каїр серйозно націлився на F-15 та/або на Eurofighter, наче досягши попередньої згоди по обох літаках ще у 2022 році. При цьому ці закупівлі продовжують залишатися лише можливими. Хоча варто додати, що за наявною інформацією, Єгипет та Китай поки не підписали твердий контракт.

Читайте також: Хоча ствол до PzH 2000 може зробити навіть 20 тисяч пострілів, з поставками для ЗСУ може бути проблема
J-10
J-10

Водночас причини вибору китайського винищувача можуть бути дещо глибшими за "офіціоз". Вибір J-10C аргументується його економічною ефективністю та тим, що Єгипту входить у БРІКС, де саме участь Китаю значно цікавіша для всіх учасників ніж те, що співзасновницею цієї міжнародної організації є РФ. А на доволі цікавий технічний аспект звернув увагу профільний Defense Arabic, повідомивши, що Єгипет не може розраховувати на далекобійні ракети "повітря-повітря" до західних винищувачів.

Зокрема, як вказано, Єгипет отримує Rafale без його найбільш далекобійної ракети Meteor від MBDA з дальністю знищення повітряних цілей до 200 км. Така сама ситуація буде і якщо Єгипет закупить Eurofighter Typhoon. Більше того, навіть у випадку замовлення F-15 до них також не будуть продані далекобійні версії ракети AIM-120, які у версії С-8 мають дальність до 160 км.

Rafale ПС Єгипту
Rafale ПС Єгипту

Причина, як вказує видання, доволі проста, позиція США та Франції щодо стримування військових можливостей Єгипту у ключі можливого протистояння з Ізраїлем. Простою мовою, єгипетські збройні сили не повинні мати технологічної переваги над ЦАХАЛ. Хоча, варто додати, що Каїр володіє величезною кількістю саме американського озброєння, наприклад, лише самих F-16 у нього понад 200, а танків M1A1 Abrams, виробництво яких локалізовано в Єгипті, майже 1200.

Водночас обравши саме китайський J-10C Vigorous Dragon єгипетські повітряні сили відв'язуються від американських чи європейських ракет. А в арсеналі цього літака є PL-15, ракета "повітря-повітря", яка візуально дуже схожа на AIM-120 та має задекларовану дальність аж до 200-300 км, хоча такі параметри цілком може бути завищеними.

Загалом зазначимо, що J-10C належить до однодвигунних винищувачів 4+ покоління. Його почали розробляти з 1986 року, здійснив свій перший політ у 1998 році й введений у експлуатацію у 2006 році. Вважається що у розробці літака були використано цілий ряд рішень ізраїльського IAI Lavi, який створювався, як альтернатива F-16, але у серію на пішов. Оновлена версія J-10C з'явилась на рівні 2018 року, відрізняється новим китайським двигуном WS-10B, замість російського АЛ-31ФН, оновленою електронікою, ширшою номенклуатурою озброєння та меншою помітністю.

Для J-10C задекларована маса пустого у 9 750 кг та максимальна злітна у 19 227 кг, максимальна швидкість 1,8 Маха, тягоозброєнність на рівні 1,04, бойова дальність 1240 км, але необхідно враховувати наявність системи дозаправки у повітрі. Літак має 11 точок підвіски, на яких розміщуються озброєння та спеціальні контейнери, включно із модулем наведення високоточного озброєння. Єдиним іноземним експлуатантом J-10C є Пакистан, який у 2021 році законтрактував понад 30 одиниць.

Читайте також: Су-30СМ могли б стати безпорадним залізом, але РФ знайшла схему через Казахстан, як ремонтувати авіоніку - InformNapalm