xcounter
#

З підозрою на зброю: США посилили контроль над експортом продукції подвійного призначення до Китаю

149
З підозрою на зброю: США посилили контроль над експортом продукції подвійного  призначення до Китаю

Сполучені Штати посилюють вимоги ддя видачі ліцензій на експорт американської продукції подвійного і військового призначення до Китаю

Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США, яке відповідає за експортний контроль, оголосило про це 27 квітня 2020 р. Нові правила вступлять у силу через 60 днів. Це рішення прийнято з метою "підтримки національної безпеки і завдань зовнішньої політики Сполучених Штатів" і воно "буде вимагати посиленої уваги до оцінки кінцевих користувачів в КНР, особливо з огляду на злиття цивільного та військового секторів у Китаї", - підкреслюється у повідомленні.

США хочуть убезпечитися від витоку технологій до Китаю

До цього часу американські компанії могли поставляти різні категорії товарів військовим структурам Китаю, якщо ці матеріали не призначалися для використання у військових цілях. Тепер і в цьому випадку їм доведеться отримувати спеціальні ліцензії.

Читайте також: США та Японія програють Китаю, якщо...

У документі наголошується, що стосовно Росії і Венесуели аналогічні вимоги були введені в 2014 році. "Деякі організації в Китаї, Росії та Венесуелі намагалися обійти американське експортне регулювання та підірвати американські інтереси в цілому, так що ми будемо залишатися пильними, щоб переконатися в тому, що технології США не потрапляють не в ті руки", - пояснив міністр торгівлі Уілбур Росс, слова якого наводить прес-служба відомства. Зміни, що стосуються КНР, внесені для того, щоб "поширити обмеження на військових кінцевих користувачів у всіх трьох країнах".

Документ також розширює трактування поняття "військове використання". Тепер під це визначення потрапляють всі товари, закупівля яких сприяє розробці і створенню військової продукції. На додаток до цього розширюється перелік продукції, для експорту якої в Китай, Росію і Венесуелу буде вимагатися ліцензія. Туди, зокрема, включено різне обладнання та програмне забезпечення для роботи атомних реакторів, напівпровідникові прилади, вимірювальна апаратура та інші матеріали, які, на думку американської влади, потенційно можуть використовуватися у військових цілях.

Читайте також: Біологічний терор РФ: бойові вірусологи як загроза Путіну і світу