xcounter
#

Ворог на Херсонщині застосував РСЗВ А-22 від "Зубра" на базі МТ-ЛБ

6013
МТ-ЛБ з корабельним А-22, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
МТ-ЛБ з корабельним А-22, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Ці системи споряджаються 140-мм запалювальними ракетами, тому є небезпечними

У відкритому доступі з’явились матеріали, які вказують про те, що російські загарбники на тимчасово окупованій частині Херсонської області під час одного боїв проти наших захисників застосували зокрема імпровізовану систему, яку можна назвати "ерзац-Солнцепеком", тобто МТ-ЛБ із корабельною РСЗВ типу А-22 від десантних кораблів проекту "Зубр". Але фактичний результат таких стрільб залишився невідомим.

Це випливає із публікації, яку розмістив польський портал Defence24.

Читайте також: Як окупанти на бронепоїзді між Мелітополем та Волновахою потрапили під удар ЗСУ
МТ-ЛБ з корабельним А-22

Це є першим за 2 місяці повідомленням про те, що рашисти почали застосовувати свої МТ-ЛБ із А-22 від кораблів "Зубр". Вперше про появу таких машин у ворога стало відомо у червні 2023 року, але до цього моменту згадок про них у відкритих джерелах не було.

Російські "мотолиги" із корабельними РСЗВ А-22 на перший погляд виглядають архаїчно, але за своїми характеристиками це насправді є небезпечною зброєю. Реактивні системи А-22 мають 22 пускові установки під ракети калібру 140-мм, дальність стрільби яких може коливатись від 4,5 км до 9 км, залежно від модифікації.

Постріли до системи А-22, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Зокрема, А-22 може застосовувати запалювальний реактивний снаряд ЗЖ-45 з дальністю стрільби 4,5 км, що споряджений сумішшю вагою 4,8 кг. Також ця РСЗВ може використовувати два типи уламково-фугасних реактивних снарядів – ОФ-45 масою 27,5 кг, що має дальність стрільби 4,5 км та вогневу потужність як у 152-мм снаряда, та ОФД-45 масою 42,5 кг та з дальністю стрільби до 9 км.

Але тут є відкритим питанням, скільки саме МТ-ЛБ із корабельними системами А-22 може мати армія РФ в своєму розпорядженні. Якщо виходити із того, що зараз ВМФ РФ має в строю лише два десантні кораблі проекту "Зубр", ще два не були добудовані, а три було утилізовано, це заодно демонструє, наскільки обмеженим могло бути число установок А-22 на зберіганні (з розрахунку по дві на корабель).

Раніше Defense Express розповідав про те, що окупанти використовують на полі бою саморобні системи "Снежинка", які запускають 324-мм ракети "кудись в ту сторону".

Рашистська система "Снежинка", фото ілюстративне
Читайте також: Росіяни задумались про свою 155-мм артилерію як в Китаю, базою може бути "Мста-С"