xcounter
#

ВМС США хочуть міні-ракету MACE під F-35 з виробництвом 500 за рік по $300 тисяч кожна

3695
F-35 з протикорабельними ракетами AGM-158C LRASM, ілюстративне фото від Lockheed Martin
F-35 з протикорабельними ракетами AGM-158C LRASM, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Протикорабельні ракети AGM-158 LRASM американський флот уже не задовільняють повністю одразу з кількох причин

Командування авіаційних систем ВМС США (NAVAIR) 2 лютого 2024 року оголосило про запуск конкурсу на створення малогабаритної крилатої протикорабельної ракети за програмою Multi-Mission Affordable Capture Effector, або ж MACE.

Передбачається,що така ракета повинна мати характеристики в чомусь еквіваленті протикорабельної AGM-158C LRASM, але щоб її габарити дозволяли вміщатись у внутрішній відсік літака F-35. На даний момент ті саміF-35 можуть бути носіями AGM-158C LRASM, але ці КР можуть підвішуватись лише на зовнішні вузли підвіски, що в свою чергу збільшує рівень помітності літака. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Неочікувано, але у США відмовилися від вертольотів FARA, витративши на них як мінімум 2 млрд доларів
AGM-158C LRASM в польоті, ілюстративне фото від USAF

Як деталізувало NAVAIR, майбутня ракета MACE повинна мати дальність пуску еквівалентну аналогічному показнику по AGM-158C, швидкість польоту – 0,8 Мах на висоті до 9 тисяч метрів. При цьому перспективна MACE повинна мати можливість націлюватись не тільки на надводні, але й на підводні цілі також, однак маса бойової частини складатиме 75 фунтів (або ж орієнтовно лише 34 кілограми).

Ракета за програмою MACE має вийти достатньо компактною, щоб одразу чотири такі КР могли поміститись у внутрішньому відсіку винищувача модифікації F-35A чи F-35C. Однак цікаво, що в першу чергу MACE має бути інтегрована на F/A-18F Super Hornet.

Крилата ракета JSM у внутрішньому відсіку F-35A, ілюстративне фото від Raytheon

На даний момент під F-35 уже і так є мінімум два види малогабаритних крилатих ракет, які можуть підвішуватись у внутрішній відсік цього літака – або протикорабельна JSM, або ж SPEAR 3. Але, мовляв, JSM занадто "габаритна", одразу чотири ракети у відсік не влізуть, а SPEAR 3 начебто не настільки потужна, як треба американським ВМС.

Ще один параметр, за яким американський флот визначив для себе доцільність програми MACE – масовість виробництва. ВМС США хочуть отримувати по 500 таких ракет на рік, кожна з яких повинна мати вартість не більше 300 тисяч доларів. Зараз американська промисловість може робити лише по 120 ракет AGM-158C LRASM, кожна з яких коштує по 3 мільйони доларів.

Раніше Defense Express розповідав про те, що крилата ракета AGM-158 JASSM-ER під F-16 подорожчала втричі, і це вражає.

F-35B з ракетами SPEAR 3 у внутрішньому відсіку, ілюстративне фото від MBDA
Читайте також: Саудівська Аравія хоче бути учасником програми винищувача шостого покоління, але які є нюанси