xcounter
#

Винищувач РФ випустив ракету поряд з британським розвідником над Чорним морем: Лондон повідомив про наслідки

7748
RC-135W Rivet Joint Royal Air Force
RC-135W Rivet Joint Royal Air Force

У РФ відповіли, що це був "технічний збій", але Велика Британія тепер готова "полагодити" російські літаки у випадку потреби

Міністр оборони Великої Британії Бен Уолес (Ben Wallace) під час засідання парламенту доповів про вкрай "загрозливий інцидент", який відбувся 29 вересня у небі над нейтральними водами Чорного моря.

Літак радіотехнічної розвідки королівський повітряних сил RC-135W Rivet Joint здійснював звичайне патрулювання, на його перехоплення були піднята пара російських Су-27. Винищувачі здійснювали політ у безпосередній близькості до британського літака після чого один з них здійснив пуск ракети у "мертвій зоні огляду" екіпажу RC-135W.

Читайте також: У Білорусі не змогли виправдати польоти носіїв гіперзвукових ракет МиГ-31К, відмахнулися "плановим патрулюванням"

На направлену ноту до Міноборони РФ була отримана відповідь, що "стався технічний збій". На певний час Лондон припинив польоти своїх літаків, але за словами міністра оборони Великої Британії станом на зараз польоти відновленні й здійснюються у супроводі винищувальної авіації. Скоріш за все, з відповідним набором "інструментів" для того, щоб оперативно "полагодити" літаки РФ, або взагалі не допустити подібних "технічних проблем".

RAF Eurofighter Typhoon
RAF Eurofighter Typhoon

Зазначимо, що за офіційними заявами МЗС РФ країни НАТО є відповідно до висловлювань "учасниками конфлікту". Водночас наявність повноцінного бойового прикриття літаків демонструє доволі високу готовність Лондона до "підвищення ставок".

Більше того, вчора авіація НАТО була помічена у безпосередній близькості до кордонів РФ у районі Калінінграда - у 40-50 км. Тоді польоти здійснювали, як мінімум, літак ДРЛО Gulfstream G550 AEW повітряних сил Італії, британський літак радіотехнічної розвідки RC-135W Rivet Joint, а також два танкери KC-135R Stratotanker повітряних сил США, які скоріш за все забезпечували дозаправку у повітрі винищувальної авіації, яка не відображалась на сервісі Flightradar24.

Також на момент публікації новини у небі поблизу з Білоруссю здійснює політ AWACS E-3A Sentry, який приписаний саме до НАТО, як організації, а загальний моніторинг традиційно проводить секретний CL-650 ARTEMIS збройних сил США.

Читайте також: ​Збираємо для 5-го окремого штурмового полку