xcounter
#

Авіація НАТО здійснює вкрай цікаві повітряні маневри впритул до російського Калінінграда

4592
Дозаправка F-22 у повітрі (US Air Force)
Дозаправка F-22 у повітрі (US Air Force)

Польоти проходять фактично впритул до кордону з РФ у небі Польщі

Авіація країн Альянсу проводить активні маневри поблизу Калінінграда у небі Польщі. На сервісі Flightradar24 одночасно помічені: літак ДРЛО Gulfstream G550 AEW повітряних сил Італії, британський літак радіотехнічної розвідки RC-135W Rivet Joint, а також два танкери KC-135R Stratotanker повітряних сил США.

Польоти проходили всього у 50 км від кордону з РФ. Більше того, політ G550 AEW цілком демонструє, що цікавило командування НАТО саме позиції рашистів у Калінінграді.

Читайте також: ​Які ракети середньої дальності Росія може просити в Ірану, і наскільки вони небезпечні
нато калінінград авіація
Повітряний простір у районі Калінінграда станом на приблизно 13:00 (Flightradar24)

Справа в тому, що G550 AEW має бокові РЛС і для забезпечення огляду має летіти паралельним курсом. Дальність огляду літака G550 AEW радарами ізраїльського виробництва EL/M-2085 становить до 450 км, кількість цілей, які одночасно відстежуються складає понад 1000 одиниць.

G550 AEW
G550 AEW повітряних сил Італії (фото: Anthony Walsh)

Водночас літак RC-135W Rivet Joint постійний учасник розвідувальних польотів і дозволяє локалізувати противника за його активністю у радіоспектрі. Технічно це дозволяє розкривати позиції ППО, штабів, центрів зв'язку тощо, а також класифікувати їх.

RC-135W Rivet Joint
RC-135W Rivet Joint (фото: US Air Force)

Також доволі цікава активність одночасно двох KC-135R Stratotanker, які здійснювали груповий політ, що означає потребу одночасної заправки значної кількості літаків та мінімізації часу на це завдання. Зазначимо, що на самому Flightradar24 винищувальна авіація частіше не відображається взагалі, бо це залежить від того, чи був на літаку увімкнений транспондер.

KC-135R Stratotanker
KC-135R Stratotanker (фото: US Air Force)

Щодо суті маневрів, то хоча зараз у НАТО проходять навчання з ядерного стримування "Стійкий полудень", але регіоном їх проведення було визначено Бельгію, Великобританію та Північне море.

Водночас у Польщі почали базуватися F-22, які регулярно залучаються до місій з патрулювання та значно посилили повітряну компоненту Альянсу у Європі.

Читайте також: Повітряні Сили України повідомили приголомшливу кількість збитих Shahed-136