xcounter
#

​США посилює розвідку над Україною: секретний CL-650 ARTEMIS та черговий стратегічний Global Hawk

БПЛА RQ-4 Global Hawk (фото: Michael Darcy)
БПЛА RQ-4 Global Hawk (фото: Michael Darcy)
4539

Пентагон залучає все більше засобів для повітряного контролю військ РФ поблизу України

Збройні сили США залучили найновіші засоби для контролю російської армії поблизу кордонів України. Станом на день 24 січня в небі України та поблизу кордонів РФ працюють одночасно два розвідники, про що говорять дані сервісу Flightradar24.

Зокрема навколо окупованого Криму та поблизу Новоросійська баражує розвідувальний літак CL-650 ARTEMIS, який здійснив виліт з аеродрому у Румунії.

Читайте також: Винищувач F-35 та "пенсіонер" F-117 "засвітилися" з цікавим покриттям: чи буде це "стелс" нового рівня
CL-650 ARTEMIS
Трекінг польоту CL-650 ARTEMIS 24 січня

Навіть приблизні дані щодо розвідувальних можливостей цього літака Пентагоном не розголошуються, повідомляється лише що його можливості значно потужності за RC-135W Rivet Joint, які вже стали постійними "гостями" в небі України та інші подібні літаки.

CL-650 ARTEMIS
CL-650 ARTEMIS створений на базі бізнес-джета Bombardier Challenger 600

Цей же літак 23 січня був залучений для розвідувального польоту поблизу Білорусі, куди зараз ешелонами звозяться підрозділи армії РФ зі Східного військового округу. А взагалі у небі Європи його почали помічати лише у 2021 році, зокрема під час навчань Альянсу Baltops-2021. Вважається, що CL-650 ARTEMIS зараз проходить лише піддослідну експлуатацію в армії США.

Одночасно з CL-650 ARTEMIS розвідку проводить і американський стратегічний БПЛА RQ-4 Global Hawk, який може дивитися на сотні кілометрів вглиб ворожого тилу та баражує на висоті понад 17 км.

БПЛА RQ-4 Global Hawk
БПЛА RQ-4 Global Hawk

Він проводить моніторинг позиції противника на окупованому Донбасі, баражуючи на схід від Запоріжжя до Ізюма у Харківській області та вздовж кордону з РФ.

Трекінг польоту RQ-4 Global Hawk 24 січня
Трекінг польоту RQ-4 Global Hawk 24 січня

За останні дні це далеко не перший політ цього розвідника. Зокрема 21 січня Global Hawk провів повноцінний обліт всіх загрозливих для України напрямів, від Криму до Білорусі.

Трекінг польоту RQ-4 Global Hawk 21 січня
Трекінг польоту RQ-4 Global Hawk 21 січня

З боку Defense Express можемо лише констатувати, що кількість розвідувальних польотів та засобів моніторингу з боку США та інших союзників України значно збільшилось. А для контролю за діями російської армії залучаються найновіші розробки.

Водночас інформація сервісу Flightradar24 залежить виключно від того, чи був на літаку увімкнений транспондер, тобто ці данні - максимально публічна демонстрація дій союзників України.

Читайте також: New York Times: США можуть розгорнути додаткові війська у Східній Європі та Балтії