xcounter
#

Важливі події за вихідні: 200 ешелонів армії РФ до Білорусі, протибункерні M141 для України та перший експорт важкого Akinci

Окрім нових Javelin ЗСУ отримали і нові американські гранатомети
Окрім нових Javelin ЗСУ отримали і нові американські гранатомети
3190

Defense Express пропонує ознайомитись з важливими подіями за вихідні 29-30 січня у військовій сфері

За вихідні США значно наростили допомогу України, Кремль виконує безпрецедентне нарощування сил у Білорусі, а важкий турецький дрон Akinci з українськими двигунами знайшов свого першого закордонного клієнта.

Армія РФ заходить у Білорусь

На фоні різкого зростання ризику повномасштабної агресії РФ проти України, російська армія розгортає свої підрозділи у Білорусі.

Читайте також: ​США мають намір передати Україні військово-транспортні гелікоптери Мі-17

Це відбувається під виглядом навчань "Союзная решимость" - спільних російсько-білоруських маневрів. За оголошеним графіком навчань до 9 лютого має завершитись накопичення російських військ у Білорусі, а активна фаза має пройти з 10 по 20 лютого.

Армія РФ Білорусь
РФ перетворює Білорусь у свій "федеральний округ" та плацдарм, а білоруські військові зустрічають їх із "хлібом-сіллю"

У російських ЗМІ вже називають перекидання військ РФ безпрецедентним за масштабом: загальна кількість ешелонів, які мають прибути до Білорусі - понад 200 одиниць. Лише за останній тиждень було нараховано 33 ешелони, в середньому у кожному - 50 вагонів/платформ з військами та технікою.

Що більш загрозливо, до Білорусі перекидаються підрозділи найбільш віддаленого російського військового округу - Східного, тобто із Хабаровська, Бурятії, Якутії Забайкалля та Владивостоку. І, судячи з наявних у мережі відео та фото йде перекидання підрозділів зі всім штатним озброєнням та засобами забезпечення.

Допомога США

Паралельно з цим процесом США різко наростили військову допомогу України. За останні дні було передано сотні тонн озброєння. Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про 80 тонн озброєння і "це ще не все".

На опублікованих фото були помічені не тільки ПТРК Javelin, а й новий вид озброєння від США - одноразові гранатомети M141 Bunker Defeat Munition, також відомі, як SMAW-D.

Допомога США
Міноборони США показало підготовку озброєння до відправки ЗСУ

Ця зброя призначена для знищення фортифікаційних споруд та має 1,1-кг фугасну бойову частинну. Вона здатна пробити до 20 см бетону, 30 см цегляної стіни або понад 2 метрів мішків з піском.

Особливістю M141 є здатність підривача детонувати лише після зустрічі із твердим об’єктом. Тобто, боєприпас здатний заглибитись, наприклад у ґрунт чи мішки з піском, а лише потім вибухнути. Звісно, це одноразовий гранатомет також можливо ефективно використовувати й проти легкої бронетехніки та інших аналогічних цілей.

M141 Bunker Defeat Munition
M141 Bunker Defeat Munition

Окрім того, США можуть розгорнути додаткові війська у Східній Європі та Балтії. Зараз президенту США Джо Байдену Пентагон пропонує варіанти відправки від 1 000 до 5 000 військовослужбовців з можливістю збільшення цієї кількості вдесятеро у разі погіршення ситуації.

Akinci пішов на экспорт

Новітній турецький важкий ударний БПЛА Akinci, який розроблений та вже постачається компанією Baykar для збройних сил Туреччини, знайшов свого першого закордонного клієнта.

"Укладено перший експортний контракт щодо ударного БПЛА Bayraktar Akıncı. Постачання в рамках контракту заплановано на 2023 рік", - заявив очільник компанії Халук Байрактар.

Поки назву країни, яка перша отримає на озброєння Akinci не називається, проте, скоріш за все, мова йде про одного з операторів Bayraktar TB2. Нагадаємо, що в Akinci використовуються українські двигуни від "Мотор Січ", AI-450T або МС-500, в залежності від бажання клієнта.

А у 2021 році Baykar створення в Україні сервісного центру та заводу з виробництва БПЛА. І зробив це за власні кошти, придбавши землю та зробивши ставку саме на Україну.

Читайте також: Знищити сім танків за 36 секунд, у чому різниця між БТР та БМП, ХКБМ з березня переходить на одноденний робочий тиждень: події тижня від Defense Express