xcounter
#

New York Times: США можуть розгорнути додаткові війська у Східній Європі та Балтії

Для початку йдеться про відправку до 5 000 військовослужбовців, якщо на це зважиться Джо Байден
Сили США на навчанях у Європі
Сили США на навчанях у Європі
930

Розширення американської військової присутності є потенційною відповіддю на зростання побоювань вторгнення Росії в Україну

Президент США Джо Байден розглядає можливість розміщення кількох тисяч американських військових, а також кораблів і авіації у Балтії та Східній Європі. Про це написало американське видання The New York Times із посиланням на власні джерела.

На зустрічі у суботу у заміській резиденції президента у Кемп-Девіді високопоставлені чиновники Пентагону запропонували Байдену кілька варіантів, які дозволять перемістити американських військових набагато ближче до Росії. Ці варіанти включають відправку від 1 000 до 5 000 військовослужбовців до країн Східної Європи з можливістю збільшення цієї кількості вдесятеро у разі погіршення ситуації.

Читайте також: США дозволили країнам Балтії передати Україні Javelin та Stinger
Джевелін
ЗС України опанували американські ПТРК

Цей крок, як пише видання, стане значним поворотом для адміністрації Байдена, яка донедавна займала стриману позицію щодо України, побоюючись спровокувати вторгнення Росії.

Очікується, що Байден прийме рішення вже цього тижня, пише видання з посиланням на чиновників, які говорили на умовах анонімності. Байден зважує налідки такого нарощування, оскільки Росія посилила свою загрозливу позицію щодо України, включаючи групування понад 100 000 своїх військових і зброї на кордоні та розміщення російських військ у Білорусі.

Чиновники заявили, що якщо пан Байден схвалить розгортання, частина військ прибуде зі Сполучених Штатів, а інші перемістяться з інших частин Європи до більш вразливих країн на східному фланзі НАТО.

Агресія
США можуть збільшити у Європі кількість засобів протиповітряної оборони різного рівня

Американські офіційні особи не описали детально підкріплення сухопутних військ, які розглядаються, але, ймовірно, вони повинні включати більше сил протиповітряної оборони, артилерії, інженерних підроздлів, засобів матеріально-технічного забезпечення. Окрім військ, пан Байден також міг би схвалити відправку додаткових літаків у регіон.

Жоден із військових варіантів, які розглядаються, не включає розгортання додаткових американських військ у самій Україні.

Читайте також: Понад 1000 ПТРК NLAW за 48 годин: Великобританія відкрила повітряний міст військової допомоги Україні (оновлено)