xcounter
#
​Відміна "Зброя та Безпека" та "АВІАСВІТ-ХХІ" - хто ініціював суїцид українських оборонних виставок

​Відміна "Зброя та Безпека" та "АВІАСВІТ-ХХІ" - хто ініціював суїцид українських оборонних виставок

2909

В Україні заявили про перенесення виставок "Зброя та Безпека" та "АВІАСВІТ-ХХІ" на травень 2021 року

Уперше у своїй історії оборонні виставкові проекти не відбудуться у раніше анонсовані терміни, а саме з 13-16 жовтня 2020 року

Про це заявили в Міжнародному виставковому центрі (МВЦ) та на офіційних сторінках заходів у Facebook.

Читайте також: Стало відомо, які новинки планують показати підприємства "Укроборонпрому" на виставці "Зброя та Безпека-2020" (відео)

"Шановні партнери та відвідувачі Міжнародної виставки "Зброя та Безпека" та Міжнародного авіакосмічного салону "АВІАСВІТ-ХХІ"!

Зброя та Безпека, МВЦ, Defense Express, відміна виставки
Слід відмітити, що непродумане та поспішне перенесення виставок "Зброя та Безпека" та "АВІАСВІТ-ХХІ" створює ризики як для ВТС України з іноземними країнами, так і для іміджу країни на міжнародній арені в цілому

На жаль, змушені повідомити Вам, що зазначені виставкові проекти вперше у своїй історії не відбудуться у раніше анонсовані терміни, а саме з 13-16 жовтня 2020 року".

Організатори повідомили, що таке рішення було прийнято 25.09.2020 під час наради в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, що відбулася з представниками органів виконавчої влади, керівниками підприємств, установ, організацій авіакосмічного, оборонного та безпекового сектору.

"За результатами наради було запропоновано опрацювати перенесення строків проведення Міжнародної виставки «Зброя та безпека» та Міжнародного авіакосмічного салону «АВІАСВІТ-ХХІ» на травень 2021 року", – говориться в повідомленні організаторів.

Також в публікації було наведено безпосередньо сам лист.

Зброя та Безпека, МВЦ, Defense Express, відміна виставки

Зазначений лист був підписаний виконувачкою обов’язки Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Юлією Свіриденко о 18.11 25.09.2020 року. Він був надісланий на адресу більше, ніж трьох десятків державних установ та комерційних організацій, що задіяні в організації виставки після закінчення останнього робочого дня минулого тижня.

Слід відмітити, що подібні поспішні дії виглядають доволі дивними, особливо на тлі рішення, що було прийняте в ході засідання Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю, яке відбулось 14 вересня ц.р.

Зброя та Безпека, МВЦ, Defense Express, відміна виставки
На виставці "Зброя та Безпека – 2019" / Фото: МВЦ

Згідно з ним було вирішено "Підтримати доцільність проведення Міжнародної спеціалізованої виставки "Зброя та Безпека – 2020" та Міжнародного авіакосмічного салону "АВІАСВІТ-2020" з обов’язковим дотриманням санітарно-гігієнічних норм згідно постанови КМУ від 17.06.2020 № 500 та рекомендацій Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Київської міської ради".

З усього видно, що й організатори і учасники заходів не були готовими до такого повороту подій, тим більше, що жодний з інших виставкових заходів, що проводяться в МВЦ не були скасовані, а з 28 вересня встановлюється нове епідемічне зонування, відповідоно до якого Київ переходить за показником захворюваності на Covid-19 з "помаранчової" у "жовту" зону.

Зброя та Безпека, МВЦ, Defense Express, відміна виставки
На виставці "Зброя та Безпека – 2019" / Фото: МВЦ

"Зі свого боку, хочемо запевнити, що для нас це така сама несподіванка, як і для Вас з огляду на попереднє рішення від 14.09.2020 про доцільність проведення виставок у раніше анонсовані терміни.Усі підготовчі роботи перебували на завершальному етапі, ми знаходилися у стані повної бойової готовності, а у цей час по всій Україні проводяться масові бізнесові та розважальні заходи, в тому числі і виставки, починаючи з липня".

Сподіваємось на Ваше розуміння та висловлюємо щиру подяку усім, хто мав намір взяти участь чи відвідати виставку або допомагав в організації заходів.

Також хочемо зауважити: якщо Ви вже маєте оформлений вхідний квиток, вам не потрібно робити жодних додаткових дій. Після призначення нових дат заходу всі квитки будуть автоматично перевипущені та надіслані повторно.

Зустрінемось вже незабаром!", - зазначили організатори виставок.

Зброя та Безпека, МВЦ, Defense Express, відміна виставки
На виставці "Зброя та Безпека – 2019" / Фото: МВЦ

Слід відмітити, що таке непродумане та поспішне перенесення Міжнародної виставки "Зброя та Безпека" та Міжнародного авіакосмічного салону "АВІАСВІТ-ХХІ" в останній момент (коли вже зевершились безпосередні підготовчі заходи і повинна розпочатись безпосередньо розбудова стендів) створює ризики, як для військово-технічного співробітництва України з іноземними країнами, так і для іміджу країни на міжнародній арені в цілому.

Наразі вагомих аргументів для відміни заходів та їх перенесення немає, а за своїми наслідками воно виглядає як диверсія.

Більш того, той факт, що за роки протистояння російській агресії виставки так і не були в повній мірі підтримані Державою та не стали плацдармом для поєднання зусиль військових, промисловців та дипломатів для формування умов для підвищення обороноздатності України та просування її інтересів на зовнішніх ринках говорить про суттєві вади державної політики у цій сфері та розкоординованість дій різних державних органів.

Слід зазначити, що всі роки війни на виставці не була присутня жодна з вищих посадових осіб Держави і лище у 2019 році захід особисто відвідав Президент України Володимир Зеленський.

Зброя та Безпека, МВЦ, Defense Express, відміна виставки
Володимир Зеленський став першим Президентом України, який відвідав Міжнародну спеціалізовану виставку «Зброя та безпека» за всю історію її існування / Фото Укрінформ

Як абсурд виглядає те, що така значуща виставка, як "Зброя та Безпека", патронується Міністерством внутрішніх справ, а Міністерство оборони України розглядає цей захід в більшій мірі як "демонстраційний майданчик для ознайомлення з новітніми системами та зразками продукції" і не більше.

Наразі є крайня необхідність в тому, щоб за прикладом Польщі, національна виставка озброєнь, якою по своїй суті є Міжнародна спеціалізована виставка "Зброя та Безпека", отримала патронат вищіх посадових осіб держави - Президента та Прем'єр-міністра України. Безпосередньою організацію заходів має займатись новостворене Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості під керівництвом профільного віцепрем’єр-міністра з залученням Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ та іншіх зацікавлених відомств та у взаємодії з Міністерством закордонних справ України.

Нагадаємо, що завдяки державницькому підходу, який показується керівництвом Польщі, Міжнародна виставка оборонної промисловості MSPO 2020 стала єдиною в Європі профільною виставкою, що відбулась цього року в умовах пандемії COVID-19

Читайте більше про виставку:

ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА – 2019: КОНЦЕНТРАЦІЯ ПЕРЕВАГИ. Ч.1.

ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА – 2019: КОНЦЕНТРАЦІЯ ПЕРЕВАГИ. Ч.2

ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА -2019: ГОЛОВНІ ПІДСУМКИ ДЛЯ ПРИВАТНОЇ ОБОРОНКИ

Читайте також: Оборонна виставка MSPO-2020 завершилась – гості вражені якістю організації