xcounter
#

Відбити агресію швидко: бойові літаки ВПС Німеччини і Польщі відтепер будут діяти у небі без національних кордонів

Дві країни НАТО ще більше намагаються інтегруватися з огляду на захист від російської загрози
Дві країни НАТО ще більше намагаються інтегруватися з огляду на захист від російської загрози
5845

Міністерства оборони Німеччини і Польщі підписали угоду, яка дає військово-повітряним силам двох країн повноваження входити в повітряний простір один одного для відбиття агресії.

Підписи під угодою, яку підписали у Варшаві 12 травня, поставили польський генерал Томаш Піотровський і німецький генерал Клаус Хаберсецер, який також є головою Об'єднаного центру повітряних операцій НАТО в Уедємє (Німеччина).

У 2016 році Німеччина і Польща створили оперативну групу з боротьби з підводними човнами, яка контролюватиме підводні човни, що належать як німецькому, так і польському флотові. Ця група вже є Німецького центру морських операцій. П'ять років по тому дві країни також прийняли рішення про спільні дії по обороні повітряного простору.

Читайте також: Як український винищувач Су-27 збирався збити російський літак-розвідник Іл-20. А потім передумав...
Typhoon
Іинищувачі Typhoon люфтваффе зможуть входити в небо Польщі швидше, ніж раніше

Нова угода від 2021 року розширює і доповнює цю бойову взаємодію. Так, у разі місії по тривозі швидкої реакції (QRA) винищувачі Typhoon люфтваффе зможуть входити в небо Польщі, у той час як винищувачі F-16 Fighting Falcon і МіГ-29 Fulcrum польських ВПС також зможуть увійти в повітряний простір Німеччини.

МіГ-29 Fulcrum польських ВПС
МіГ-29 Fulcrum польських ВПС

Крім того, в угоді також міститься вимога, щоб пілоти виконували накази управління повітряним рухом країни, в просторі якої вони літають у конкретний момент часу.

У 2020 році ВПС НАТО у Європі повідомили про понад 400 випадків виявлення іноземних літаків, що наближаються до їх повітряного простору. З них у 90% це були російські військові літаки.

Читайте також: ​З присмаком легкої паніки: записи розмов російських пілотів, які перехоплювали B-52H над Чорним морем (відео)