xcounter
#

"Укроборонпром" збудує боєприпасний завод спільно з країною-членом НАТО

4461
"Укроборонпром" збудує боєприпасний завод спільно з країною-членом НАТО

"Укроборонпром" офіційно повідомив про початок створення боєприпасного виробництва

ДК "Укроборонпром" зробив доволі цікаву заяву відносно створення виробництва боєприпасів в Україні. Офіційне повідомлення наступне:

"Укроборонпром спільно з країною-членом НАТО будує боєприпасний завод. Відповідну угоду сторони підписали напередодні. І це вже друге оборонне підприємство, про будівництво якого досягнуто міжнародні домовленості та укладено відповідний договір. Виробництву боєприпасів за стандартами НАТО бути", - повідомляє держконцерн.

Читайте також: До чого призведе "афера" РФ з покаранням за все до 10 років: чого чекати "диванним воїнам" з РФ особисто

Важливим питанням відносно цього виробництва звісно є номенклатура продукції, бо під боєприпасами може бути: патрони для стрілецького озброєння, боєприпаси та снаряди малих та середніх калібрів, починаючи від гранат до снарядів для автоматичних гармат, а також звісно вже артилерійські боєприпаси.

виробництво патронів
Виробництво патронів - також вкрай важливий для оборони країни напрям

Звісно, зі зрозумілих причин, інформація відносного цього зараз не розголошується, не говорячи вже про місце розташування, країни-партнера, строки розгортання виробництва, вартість угоди тощо.

Але варто нагадати, що "Укробронпром" доволі багато разів говорив про плани створити виробництво боєприпасів, це визначалось пріоритетом на рівні Уряду, але з 2014 року це стратегічне завдання для забезпечення обороноздатності країни в цілому виконано не було. Масового виробництва патронів, а головне - артилерійських боєприпасів навіть попри наявний дефіцит для артсистем "Гіацинт", не створено.

155 мм
Поки Україна намагалась розпочати випуск 152-мм боєприпасів ЗСУ почали стрімкий перехід на 155-мм

Водночас, ще на початку літа 2021 року "Укроборонпром" вже повідомляв про підписання "з канадськими партнерами Угоди щодо виробництва боєприпасів до стрілецької зброї". Мова йшла про відому компанію Waterbury Farrel та створеною за 1,5 місця до підписання угоди GL Munitions Inc. Але з того часу про будь-які рухи у реалізації цього проекту не повідомлялось.

Водночас, для розуміння реальних часових меж створення повноцінного виробництва боєприпасів, можливо звернутися до досвіду Туреччини. Наприклад для відкриття заводу MKEK Barutsan, яке виробляє всі боєприпаси у калібрах від стрелецького до артилерійського та має річну виробничу потужність у межах 200 тонн боєприпасів, знадобилось 12 місяців та 25 млн доларів.

Читайте також: Baykar успішно протестувала свій "безпілотний винищувач" з українськими двигунами (відео)