xcounter
#

Український виробник на Eurosatory 2024 домовився про співпрацю із гігантами західної оборонної промисловості

Ілюстративне фото з сайту ТПУ
Ілюстративне фото з сайту ТПУ
3987

Компанія-виробник кліматичних систем "Термо Проджектс Україна" готується інтегрувати перевірені в бойових умовах вітчизняні технологічні рішення в європейську військову бронетехніку

На полях міжнародної виставки військової техніки Eurosatory 2024, що відбулася 17–21 червня в Парижі, українська компанія "Термо Проджектс Україна" привернула увагу великих західних виробників і уклала домовленості про співпрацю. Про це в інтерв'ю з Defense Express повідомила директорка компанії Юлія Ясногородська, зазначивши, що результати виставки перевершили їх очікування:

"Ми отримали запити від кількох дуже великих виробників бронетехніки зі світовим імʼям. Наразі я не можу їх назвати, але в цьому переліку є підприємства-гіганти з Франції, Німеччини та Канади. Зараз ми починаємо роботу з підписання Договору про нерозголошення NDA та готові до опрацювання технічного завдання. Крім того, були запити від підприємств, які займаються модернізацією радянських зразків техніки, що зараз знаходяться в країнах Європи та Африки".

Читайте також: ​Про Eurosatory 2024, інклюзивність європейської оборонки та вихід на міжнародний ринок – інтерв'ю з Директоркою "Термо Проджектс Україна"
Експозиція ТПУ на Eurosatory 2024 / Defense Express / Український виробник на Eurosatory 2024 домовився про співпрацю із гігантами західної оборонної промисловості
Експозиція ТПУ на Eurosatory 2024

"Термо Проджектс Україна" (ТПУ) займається виробництвом кліматичних систем, зокрема інтегрованих у різноманітні транспортні засоби, такі як бронемашини класу MRAP чи бронетранспортери. У компанії відмовилися назвати конкретні моделі військової техніки, з якими вони працюватимуть в рамках цих угод, але зазначили, що мова йде про наземну броньовану техніку.

Утім, про контракти на постачання говорити поки зарано, відзначає Ясногородська: "Зараз ми на такому етапі, коли тільки підписуємо договір про нерозголошення, без цього вони не готові говорити, навіть видавати ТЗ на свої проєкти."

В минулому компанія забезпечила системами клімат-контролю такі розробки українського виробництва як бронеавтомобіль "Козак-2М1", "Козак-5/5А", бронетранспортери "Отаман 6x6", "Отаман 8x8", мобільна радіолокаційна станція "36Д6М" зі складу контрбатарейного радарного комплексу "1Л220УК" та ін.

Козак-2М1 ЗСУ під час параду в Києві / Defense Express / Український виробник на Eurosatory 2024 домовився про співпрацю із гігантами західної оборонної промисловості
Козак-2М1 ЗСУ під час параду в Києві / Архівне фото

У своїх проєктах ТПУ сповідує "людиноцентричний підхід", коли комфорт і здорове самопочуття військовослужбовця транслюються у ефективність на полі бою: "Військовослужбовець, який перебуває в максимально комфортних температурних умовах матиме завжди кращу концентрацію уваги при виконанні завдань, в порівнянні з військовослужбовцем, умови перебування якого були екстремальними", – каже директорка компанії.

Крім того, як наголошує виробник, не менш важливе значення має стабільність роботи обладнання, для чого наряду з кондиціонерами в техніку встановлюються спеціальні підігрівачі силової установки, які забезпечують надійний старт двигуна під час морозів.

Defense Express / Український виробник на Eurosatory 2024 домовився про співпрацю із гігантами західної оборонної промисловості
Передстартовий підігрів двигуна забезпечує надійне запалювання за зовнішніх температур до −40 °C / Фото: ТПУ
При цьому виробник пропонує підлаштувати кліматичні системи під конкретні параметри бронемашини, тобто мова йде про кастомізовані рішення для кожного замовника. Саме так, наприклад, були розроблені рішення для кондиціонування "Київ 50" і "Харків 90", які встановлюються в транспортні засоби, або мобільні кондиціонери "Борей Тент" і "Борей Компакт" – всі ці системи були спроєктовані на замовлення українських партнерів чи військових.

Докладніше про результати виставки Eurosatory 2024, а також про те, з якими складнощами доводиться зустрітися українським виробникам військового обладнання, виходячи на міжнародний ринок – в нашому інтерв'ю з Юлією Ясногородською.

Вироби ТПУ на Eurosatory 2024 / Defense Express / Український виробник на Eurosatory 2024 домовився про співпрацю із гігантами західної оборонної промисловості
Вироби ТПУ на Eurosatory 2024 / Колаж: Defense Express
Читайте також: В Україні разом із Rheinmetall будуть ремонтувати артилерійські системи, вочевидь, САУ PzH 2000