xcounter
#

Український СУ-24М з таємничим КАБом, Т-90С програв китайському VT-4 та інші новини тижня

39158
Український Су-24М з невідомою керованою авіабомбою
Український Су-24М з невідомою керованою авіабомбою

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня включно із тим, що американські M1117 Guardian знову засвітилися на озброєнні однієї з українських бригад

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Ракетні двигуни

Уже пішли повідомлення в наших ЗМІ про те, що Канада в рамках формату "Рамштайн" планує в наступні кілька місяців поставити Україні 80 840 ракетних двигунів CRV-7 та 1300 бойових частин до них на додачу до уже раніше переданих 2160 ракетних двигунів CRV-7.

Читайте також: Де у світі ще можуть бути "вільні" МіГ-29, Су-27 та Су-25, та наскільки складно їх добути для України

Якщо просто лише попрацювати з відкритими джерелами даних, то можемо діти до висновку, що в даному випадку йдеться скоріше про те, що ми замість безпосередньо некерованих реактивних снарядів CRV-7 отримаємо лише двигуни від них, та обмежену кількість бойових частин.

Пуск CRV7 з Harrier
Пуск CRV7 з Harrier

Певна логіка в цьому є, оскільки канадська сторона раніше публічно заявляла, що згадані вище некеровані реактивні снаряди CRV-7 уже вичерпали нормативний строк служби, тому навіть їх процес транспортування може бути небезпечним. Відповідно, якщо там демонтувати бойові частини, і залишити тільки двигуни, ці реактивні снаряди ймовірно можна буде спорядити новими боєзарядами на потужностях в Україні або в інших країнах Європи.

Українська КАБ

У відкритому доступі з’явились кадри польоту бомбардувальника Су-24М, який несе на підвісці невідомого типу керовану авіаційну бомбу. Політ відбувався у супроводі літака Су-27УБ, час та місце дії – невідомі.

При цьому привертає увагу те, що ця невідомого типу керована авіабомба має у хвостовій частині елемент, схожий на твердопаливний прискорювач або взагалі турбореактивний двигун, що в теорії має значно збільшити дальність можливого застосування такого боєприпасу, особливо в умовах постійної протидії російських засобів ППО. Розповідаємо, про що нам говорять кадри СУ-24М з невідомим КАБом, і на що це найбільше схоже.

Т-90С проти VT-4

Нещодавно Алжир проводив випробування основного бойового танка VT-4 китайського виробництва. Порівняно з російським Т-90С, китайський VT-4 показав відмінну точність влучання при стрільбі за різних умов, і також високу надійність роботи силової установки та шасі під час маршу на дистанцію в 500 кілометрів.

Т-90С
Т-90С

Алжирська сторона залишилась задоволена такими результатами, і тому розглядає варіант купити китайські танки для заміни російських. Розповідаємо, чому це реально програш Росії.

Збивати "Шахеди"

У контексті масованих ударів РФ по території України постійно виникає питання, чому Польща не збиває навіть ті російські ракети чи "Шахеди", які безпосередньо залітають на її територію, не кажучи вже про те, щоб знищувати засоби повітряного нападу рашистів у прикордонній зоні нашої країни. Хоча самі поляки постійно повідомляють, що під час кожного масованого удару РФ по нашій території вони піднімають у повітря для бойового чергування свої F-16.

Цікаво, що самі поляки це питання вирішили прокомунікувати з румунськими журналістами профільного видання Defense Romania, яких запросили на прес-тур на територію самої Польщі, для спілкування з представниками дипломатичного корпусу та військового керівництва. Розповідаємо, як поляки пояснили румунам, чому їх F-16 не збивають ракети та "Шахеди" РФ.

M1117

Пресслужба 154-ї окремої механізованої бригади днями оприлюднила відео з навчань своїх піхотинців, на якому можна помітити, що бригада отримала на озброєння американські бронетранспортери M1117 Guardian, низка машин отримали додатковий захист у вигляді "мангалів" для захисту від ударів FPV-дронів чи скидів з безпілотників.

M1117
БТР M1117 на озброєнні 154-ї ОМБр, фото - скріншот з відео бригади
Як раніше визначили у західному аналітичному центрі CSIS, темпи передачі M1117 Україні стали "антирекордними" у порівнянні з іншим озброєнням та військовою технікою і становили аж 499 діб.
Читайте також: Румунія вночі піднімала два F-16, які просто стежили за російським дроном