xcounter
#

БТРи з США, які їхали в Україну рекордні 499 діб, засвітилися на озброєнні однієї з механізованих бригад

167040
БТР 1117 на озброєнні 154-ї ОМБр, фото -
БТР 1117 на озброєнні 154-ї ОМБр, фото -

БТР M1117 вперше були помічені на озброєнні нашого війська навесні цього року, а про передачу оголосили ще у листопаді 2022

Пресслужба 154-ї окремої механізованої бригади днями оприлюднила відео з навчань своїх піхотинців, на якому можна помітити, що бригада отримала на озброєння американські бронетранспортери M1117 Guardian, низка машин отримали додатковий захист у вигляді "мангалів" для захисту від ударів FPV-дронів чи скидів з безпілотників.

Нагадаємо - вперше про те, що Україна отримає на озброєння бронетранспортери M1117 Guardian стало відомо ще у листопаді 2022 року, машини виділили у рамках чергового пакету оборонної допомоги на 400 млн доларів, всього повідомлялося про плани передати 250 таких машин, які спершу мали б пройти відновлення.

Читайте також: ЗСУ могли таємничо отримати ще САУ 2С1 "Гвоздика", які могла поставити взагалі Болгарія

Тривалий час про постачання цих машин нічого не було чути, а трохи менш як через рік після оголошення про передачу M1117, у вересні 2023 року у США навіть відбувся окремий брифінг, присвячений саме відновленню цих бронетранспортерів - тоді було оголошено, що для проведення робіт по цих машинах треба виділити ще аж півтора року.

Зрештою, вже у березні цього року було вперше зафіксовано, що БТР M1117 нарешті доїхали до ЗСУ - вони були помічені на відео 425-го окремого штурмового батальйону "Скала", ймовірно знятого під час навчань на одному з полігонів.

Причому, як раніше визначили у західному аналітичному центрі CSIS, темпи передачі M1117 Україні стали "антирекордними" у порівнянні з іншим озброєнням та військовою технікою і становили аж 499 діб.

Разом з тим, станом на сьогодні залишається невідомим, скільки всього бронетранспортерів M1117 вже було передано Силам оборони України. Станом на сьогодні дослідниками з порталу Oryx підтверджена втрата двох таких машин.

Раніше Defense Express розповідав, що ЗСУ отримали САУ 2С1 "Гвоздика" у таємничому камуфляжі, які могла дати взагалі Фінляндія.

Читайте також: Повітряні сили вперше детально показали застосування JDAM-ER та розкрили реальну дальність (відео)