xcounter
#

Румунія вночі піднімала два F-16, які просто стежили за російським дроном

1778
Фото - U.S. DoD
Фото - U.S. DoD

НАТО поки не дає "зелене світло", щоб ті ж Польща чи Румунія могли зі своїх F-16 та засобів ППО збивати російські ракети і дрони

Повітряні сили після чергової російської терористичної атаки відзвітували про результати роботи нашої протиповітряної оборони по повітряних цілях - ворог завдав удару 23 ударними дронами типу Shahed (збито 15 одиниць, ще два локаційно втрачені - ймовірно впали під дією РЕБ), а також чотирма ракетами Х-59 (одна збита, три не досягли цілей внаслідок активної протидії Сил оборони України). Відзначається, що протиповітряна оборона працювала в Одеській, Харківській та Дніпропетровській областях.

Водночас згідно з повідомленнями оборонного відомства Румунії, російські безпілотники під час цієї атаки вкотре залітали на територію країни-члена НАТО - зокрема о 2:20 та 2:38 ранку місцеві мешканці повітів Тулча та Констанца отримували повідомлення про небезпеку.

Читайте також: Чому замовлення Румунією AIM-120C-8 для своїх F-16 дійсно важливо для України

Для моніторингу повітряної обстановки було залучено два винищувачі F-16 повітряних сил Румунії, що близько 2:25 вилетіли з 86-ї авіабази - політ тривав майже дві години, після чого літаки повернулися на базу.

Як заявляють в міноборони Румунії, за цей час за допомогою системи радіолокаційного спостереження було виявлено безпілотник, який деякий час перебував у повітряному просторі країни, після чого повернувся на територію України. Два винищувачі F-16 спостерігали за польотом ударного дрона, відзначають в оборонному відомстві.

Судячи із цієї заяви, у F-16 не було жодних перепон, щоб збити ціль. Разом з тим, в міноборони країни заявляють й таке - що "на цей час є ймовірність існування зони ураження на території країни, в безлюдній місцевості на околицях міста Периправа", через що було залучено повітряні засоби та наземні групи для проведення розвідки. Оборонне відомство Румунії традиційно заявило про рішуче засудження атак РФ по українській цивільній інфраструктурі.

Загалом сьогодні країни-члени НАТО технічно цілком можуть знищувати російські цілі, які залітають в їхній повітряний простір, водночас поки що, на жаль, Альянс не дає "зелене світло" на такі дії. А раніше ми розповідали про те, що поляки доволі дивно пояснювали румунам, чому їх F-16 не збивають російські ракети та ударні дрони.

Разом з тим, варто відзначити, що Румунія бере участь у посиленні протиповітряної оборони Збройних Сил України - раніше цього тижня було офіційно погоджено передачу зенітного ракетного комплексу Patriot у конфігурації PAC-3.

Також раніше Defense Express розповідав, що Румунія остаточно списала С-75М3 "Волхов", але MIM-23 Hawk у неї прослужать ще кілька років мінімум.

Читайте також: Румуни вирішили не казати, коли від них буде Patriot для України і послались на приклад Нідерландів