xcounter
#

Схоже, що Румунія остаточно списала С-75М3 "Волхов", але MIM-23 Hawk у неї прослужать ще кілька років мінімум

15348
MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел
MIM-23 Hawk, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румунські військові оприлюднили деякі плани по власній ППО, які можуть бути актуальними й для України

В столиці Румунії місті Бухарест зараз відбувається аерокосмічна виставка BIAS 2024, в роботі якої беруть участь 13 країн з різних куточків світу, і де представлено понад 100 зразків військової та цивільної авіатехніки.

В рамках цієї виставки ВПС Румунії проводили демонстраційні польоти своїх винищувачів F-16, навчальних літаків IAR-99, транспортних літаків C-27J та гелікоптерів IAR 330. На статичній експозиції румунські військові демонстрували пускову установку M903 зі складу комплексу Patriot, радіолокаційну станцію TPS-79R та ЗРК MIM-23 Hawk.

Читайте також: Чому США втратили оборонне виробництво, яке під час "Холодної війни" дозволило перемогти Москву
Румунська експозиція на BIAS 2024, колаж від Defense Romania

При цьому, як далі пише портал Defense Romania, в рамках цієї експозиції румунські військові безпосередньо спілкувались із місцевими журналістами, і з того спілкування вийшло два акценти, насправді важливі не тільки для місцевої аудиторії.

Перший – що наявні в румунських збройних силах пускові установки до ЗРК Patriot можуть стріляти не тільки ракетами PAC-2 для ураження аеродинамічних цілей, але й також і ракетами PAC-3 для ураження балістичних цілей.

Другий – румунські збройні сили планують ще мінімум кілька років використовувати наявні ЗРК MIM-23 Hawk, і хоч цей комплекс вважається уже застарілим, його "другу молодість" наочно продемонстрував досвід дій ЗСУ під час повномасштабної війни проти РФ.Тут пояснимо окремо. По румунському Patriot – маємо не зайве підтвердження, що комплекс і від цієї країни зможе збивати балістичні цілі, тобто відхилення від стандартних характеристик тут нема.

Навчальні стрільби румунського С-75М3 "Волхов", архівне фото з відкритих джерел

Що стосується MIM-23 Hawk – тут варто підкреслити не тільки те, що Румунія має орієнтовно вісім пускових установок, що належать до модифікації HAWK PIP IIIR, здатні уражати повітряні цілі на дистанції до 35 кілометрів і можуть працювати "в ув’язці" з комплексами Patriot.

Тут важливим є і те, що в регіоні Східної Європи є лише дві країни, що досі мають на озброєнні комплекси Hawk, і це саме Україна та Румунія. Що в свою чергу створює відповідний простір для кооперації між обома країнами для підтримання працездатності комплексів, у яких хоч і відкрилась "друга молодість", але і які складно назвати новими, зокрема в плані фізичного зносу.

Також варто звернути увагу й на такий момент. За своїми початковими планами, румунські військові збирались поступово списувати свої MIM-23 Hawk (придбані в 2000-х роках у Нідерландах) по мірі надходження "Петріотів" або ж інших типів ЗРК.

Але якщо тепер румуни передумали списувати свої "Хауки", то це може слугувати непрямим підтвердженням іншої інформації, що циркулювала в публічному доступі, а саме – що Румунія таки списала свої С-75М3 "Волхов", навчальні стрільби з яких проводились ще в 2016 році, а далі боєздатність цих ЗРК вже була під великим питанням.

Читайте також: Два оборонних гіганти неочікувано відмовилися від програми середнього вертольота для британців