xcounter
#

Два оборонних гіганти неочікувано відмовилися від програми середнього вертольота для британців

26370
Puma HC2, фото - Royal Air Force/Cpl Connor Payne
Puma HC2, фото - Royal Air Force/Cpl Connor Payne

Як компанії Airbus та Lockheed Martin пояснюють це рішення і хто залишився "у грі" за гелікоптер NMH

Минулого тижня, 30 серпня, завершився термін подачі заявок на новий середній гелікоптер New Medium Helicopter (NMH) для Великої Британії і перед закінченням цього терміну одразу дві компанії з трьох заявили, що вирішили не брати участь у цьому контракті - тож станом на сьогодні єдиним претендентом на участь у проєкті NMH є Leonardo, хоча ситуація, яка склалася, може змусити країну провести конкурс заново.

Передусім нагадаємо, що про новий етап програми зі створення нових середніх гелікоптерів, у рамках якого планувалося обрати компанію, що побудує гелікоптер NMH, міністр оборонних закупівель Великої Британії Джеймс Картлідж оголосив навесні цього року. Платформа, яку хоче отримати британське військо, мав би вирішувати оборонні завдання, які до цього виконувалися п’ятьма різними типами гелікоптерів.

Читайте також: Британський есмінець має сумний "рекорд", бо був на ремонті більше, ніж у строю

Разом з тим, Airbus Helicopters UK та Lockheed Martin UK в останню мить вирішили відмовитися подавати свої заявки на участь у програмі, і обидві компанії мають свої пояснення, чому вони вирішили так зробити.

Так, як розповідають у виданні The Aviationist, в Airbus, проаналізувавши вимоги, які виставили британці щодо гелікоптера NMH, вирішили, що не мають можливості сформулювати таку пропозицію, яка б з одного боку задовольняла потреби, визначені британським військом, а з іншого - була б цікавою для компанії з огляду на ймовірний прибуток у рамках цього проєкту.

В компанії чітко заявили, що на їхню думку цей проєкт не зможе забезпечити "досягнення чинних стратегічних цілей оборонно-промислового комплексу, зокрема, його амбіцій зі створення нових робочих місць у довгостроковій перспективі, можливостей для ланцюжка постачань Великої Британії та суверенного потенціалу".

AW149
AW149, фото - Leonardo
Фактично, у Lockheed Martin (Sikorsky) відмовилися від участі в програмі з тієї ж причини, але просто в дещо іншому формулюванні - оскільки "не зможуть виконати мінімальні вимоги в сьогоднішніх ринкових умовах". При цьому у компанії заявили, що вважають гелікоптери Black Hawk

найкращим рішенням для британського війська і "оборонки" і будуть продовжувати співпрацювати з оборонним відомством країни у рамках підтримки ширшої стратегії по гелікоптерах.

Нагадаємо, програма NMH стартувала офіційно у 2021 році, вона має на меті створення заміни для таких гелікоптерів, як Puma HC2, Bell 212, Griffin HAR2 і Dauphin AH1.

З огляду на ситуацію, що склалася, цілком ймовірно, що Велика Британія проведе ще один конкурс з відповідним зміщенням строків укладання контракту (було заплановано на 2025 рік) та проведення інших робіт.

Читайте також: Британці побудують величезний "тихий" ангар за 26 млн, щоб виявити слабкі місця літаків проти сучасної загрози