xcounter
#

Британці шукають вертоліт "п’ять в одному", переможця конкурса планують обрати у 2025 році

1923
Фото ілюстративне, джерело — Royal Air Force, автор — Cpl Connor Payne
Фото ілюстративне, джерело — Royal Air Force, автор — Cpl Connor Payne

Йдеться про програму New Medium Helicopter (NMH), у рамках якої будуть змагатися три компанії

Міністр оборонних закупівель Великої Британії Джеймс Картлідж днями заявив про старт наступного етапу британської програми зі створення нових середніх гелікоптерів, відомої як New Medium Helicopter (NMH). Зокрема було оприлюднено запрошення до перемовин, тож три кандидати у рамках цієї програми, а це Airbus Helicopters UK, Leonardo Helicopters UK и Lockheed Martin UK, запропонують свої варіанти оборонному відомству Великої Британії. Конкурс проводитиме компанія Defense Equipment and Support (DE&S), а переможця тендера планують оголосити у 2025 році.

Як заявили у міністерстві оборони Великої Британії, у рамках програми має бути створена платформа, яка "зможе вирішувати оборонні завдання, які раніше виконувалися п’ятьма різними типами гелікоптерів" у рамках оптимізації можливостей збройних сил країни: "Після введення в експлуатацію він надасть збройним силам новий гелікоптер середньої вантажності, здатний працювати в усіх середовищах".

Читайте також: Як британці роблять гусениці для бронетехніки ЗСУ - документація часів Холодної війни та музейні експонати

Водночас як розповідають у виданні UK Defence Journal, минулого року згідно з новими даними від міноборони терміни реалізації програми NMH подовжили на три роки, а також суттєво виросла й вартість всього життєвого циклу. У зв’язку з "подальшим аналізом графіку програми" і бюджетними поправками дату закінчення проєкту перенесли з 7 липня 2028 року до 30 вересня 2031 року.

Щодо вартості програми, то вона зросла з 1,172 млрд фунтів стерлінгів до 1,329 млрд у зв’язку з "отриманням підвищення для можливостей захисту, які планує надати програма нових середніх гелікоптерів". В оборонному відомстві Великої Британії також відзначають, що конкурс, окрім важливих промислових питань, включатиме й напрямок експортного потенціалу. Ймовірна кількість гелікоптерів, яка може бути зрештою поставлена британському війську у рамках програми становить 44 машини.

Раніше Defense Express розповідав, що у США відмовилися від вертольотів FARA, витративши на них як мінімум 2 млрд доларів. Чому США відмовились від заміни AH-64 Apache та чи правильне рішення — проаналізували в окремому матеріалі.

Читайте також: Як Британія збивала Фау-1, і чим це нагадувало боротьбу проти Shahed-136 - ч.2