xcounter
#

Румуни вирішили не казати, коли від них буде Patriot для України і послались на приклад Нідерландів

3054
Румунський Patriot на виставковій експозиції BSDA 2024 в Бухаресті, фото – Defense Romania
Румунський Patriot на виставковій експозиції BSDA 2024 в Бухаресті, фото – Defense Romania

Або дещо про прозорість поставок озброєння для нашої країни

Кілька днів назад з’явились повідомлення про те, що Міноборони Румунії подало до парламенту країни законопроект про передачу Україні одного із своїх комплексів Patriot. Ситуація насправді виглядає специфічно, бо самі румуни заявляли про ухвалене рішення по "Петріоту" для нашої країни ще 20 червня цього року.

Тому лишається невідомим – чи оці понад 2 місяці румунське оборонне відомство ще взагалі не починало процес передачі життєво важливого для нашої країни ЗРК, чи насправді тут йде мова про "оформлення на папері" уже фактично проведеної передачі.

Читайте також: Чому Чехію не влаштовують умови продовження оренди "Гріпенів", і про що торгується зі Швецією
Пускова ЗРК Patriot румунських збройних сил, листопад 2023 року, фото - Ministerul Apararii Nationale, Romania

На цьому тлі особливо специфічною виглядає публікація від профільного румунського порталу Defense Romania, бо після її прочитання картина стає ще більш заплутаною.

Почнімо з того, що автори цього видання одразу посилаються на приклад Нідерландів, котрі не стали публічно деталізувати, коли ж мають надійти ті пускові установки до "Петріотів", обіцяні для ЗСУ.

Там буквально цитуються слова міністра оборони Нідерландів Рубена Брекельманса під час зустрічі глав оборонних відомств країн ЄС під час зустрічі в Брюсселі 30 серпня 2024 року – "Я не роблю ніяких конкретних заяв щодо точної дати поставки, не тому що не хочу бути непрозорим, а тому, що не хочу інформувати Росію. Але вцілому можу сказати, що те, що ми обіцяли, у найближчий час виконаємо".

Далі йдеться про те, що Румунія також входить в перелік країн, які будуть зміцнювати Україну поставкою комплексів Patriot. Тому, мовляв, "позиція Нідерландів максимально обгрунтована у випадку з поставкою румунського Patriot".

Від Defense Express вважаємо за потрібне підкреслити, що кожен з постачальників озброєння для нашої країни має повне право обирати свою політику інформування про виконані поставки.

Тим більш, що наприклад сама Румунія взагалі майже нічого протягом весь час повномасштабного вторгнення РФ не розкривала по фактично поставленій військовій допомозі для України.

Лише у травні 2024 року Румунія офіційно розповіла, яку зброю давала ЗСУ, але там був хіба що перерахунок по номенклатурі, але не за обсягами переданого.

Читайте також: Скільки зараз може коштувати 120-мм постріл до міномета, якщо брати в Rheinmetall