xcounter
#

Україна працює над тим, щоб ЗСУ могли пригостити армію РФ вогнем із Leopard чи навіть Abrams

5825
Норвезький Leopard 2A4, фото ілюстративне
Норвезький Leopard 2A4, фото ілюстративне

ЗСУ потрібно більше сучасної бронетехніки, зокрема й танків, щоб вигнати російську армію з окупованих територій

Україна наразі активно працює над питанням озброєння ЗСУ новою бронетехнікою. Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков, відповідаючи на питання в ефірі національного телемарафону. Так, за його словами, наразі можна очікувати позитивних зрушень у питанні оснащення ЗСУ новими танками західного виробництва.

PT-91 Twardy танк польща ЗСУ
Нещодавно стало відомо, що Польща передала ЗСУ танки PT-91 Twardy, однак нашим військовим потрібні й більш сучасні машини

Передусім Резніков зазначає, що наразі є "одна з дружніх країн, в якій є танки Leopard і яка готова передати їх ЗСУ" – за планом, це буде декілька десятків танків, на яких будуть проводитися навчання українських танкістів.

Читайте також: Польща отримає вживані танки Abrams замість Т-72, переданих для ЗСУ

Ймовірно, навчання проходитимуть в країнах Балтії – Резніков стверджує, у нього є домовленості з очільниками оборонних відомств цих країн щодо проведення навчань на їхніх полігонах.

Паралельно з цим процесом Україна буде вести перемовини щодо озброєння ЗСУ сучасними танками. "Ми зараз ведемо перемовини не тільки про Leopard, ми також намагаємося переконати наших партнерів, що це можуть бути й інші танки, наприклад, Abrams американського виробництва або щось інше".

Leopard 2A4
Іспанський Leopard 2A4

З ким саме Україна веде перемовини щодо постачання танків Leopard для навчання екіпажів ЗСУ Резніков не уточнював. Тут можна згадати, що нещодавно міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес зазначила, що ця країна готова передати Україні танки Leopard 2A4, але за умови, що ЄС надасть гроші на відновлення та ремонт такої техніки. Втім, йшлося про передачу лише 10 танків, що не підпадає під категорію "десятків танків", яку озвучив Резніков.

Leopard 2 фінляндія
Фінський Leopard 2

У цьому контексті можна згадати й Фінляндію, яка понад місяць тому оголосила про рішення відправити "більше оборонної техніки для України" і яка має на зберіганні 100 танків типу Leopard 2A4.

Крім того, варто зауважити, що міністр оборони не уточнив, у якій саме модифікації Україна отримає Leopard, тому не можна виключати, що йдеться про німецькі Leopard 1A5, про передачу яких мова йшла ще у квітні.

Втім, такий сценарій дуже малоймовірний, враховуючи, що нещодавно стало відомо, що Німеччина готова до неймовірно "розтягнутого" постачання Україні 20 танків Leopard, перший з яких ЗСУ отримують лише у 2023 році.

Читайте також: Коли Україна отримає Leopard 2 чи Abrams, з їх доставкою на фронт можуть бути проблеми