xcounter
#

Чи стане Шольц гальмувати передачу Україні фінських танків Leopard 2

13819
 Танки Leopard 2 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки Leopard 2 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи скоро ЗСУ отримають від "Країни Суомі" радянські БМП, щоб перейти в контрнаступ

Міноборони Фінляндії сьогодні, 10 червня, оголосило про своє рішення відправити "більше оборонної техніки для України". Фінські урядовці окремо наголосили, що графік та номенклатуру поставок публічно розкривати не стануть, назло оркам.

І що рішення про передачу техніки для нашої держави опиралось на аналіз поточних потреб ЗСУ та потреб обороноздатності самої Фінляндії. У якої "під боком" теж стоїть армія РФ.

Читайте також: Росія демонстративно перекинула ракети "Бастиона" до кордону з Фінляндією
Фінська армія демонструє міць усіх родів військ, фото ілюстративне

Якщо зважити на офіційну формулу від Міноборони Фінляндії про передачу техніки "по запиту ЗСУ та своїм потребам", то можемо зробити висновок – фіни готові давати нам або радянську техніку в свою армію, або іншу техніку на складах зберігання. Тим більш, що й Збройним Силам України потрібна саме та техніка, яку можна опанувати в максимально стислий строк.

І якщо заглянемо в довідник The Military Balance за 2021 рік, то побачимо таку ширину можливої номенклатури зброї, яку Україна може отримати від Фінляндії.

Модернізована БМП-2 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

На складах зберігання фінської армії стоїть 100 танків типу Leopard 2A4 (це на додачу ще до 100 танків Leopard 2A6 в стройових частинах). Україна зараз в тому становищі, коли навіть батальйон танків для нас "на вагу золота", а у Фінляндії на складах стоїть одразу три батальйони "Леопардів".

Але далі виникає закономірне питання – чи не стане Шольц гальмувати передачу німецьких танків від Фінляндії до ЗСУ, через свої "фантомні страхи".

Leopard 2 фінської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Збройні сили Фінляндії мають 212 бойових машин піхоти, із яких 110 одиниць – це БМП-2. Але тут, щоправда, можуть виникнути нюанси з наявністю пострілів до 20-мм автоматичної гармати до БМП-2.

Окрім цього, в розпорядженні фінів також є 102 тягачі МТ-ЛБВ та 40 тягачів МТ-ЛБу.

Тягач МТ-ЛБ армії Фінляндії на маневрах, джерело - MilitaryImages.Net

По артилерії у збройних силах Фінляндії ситуація наступна: в наявності аж 234 гаубиці типу Д-30, 36 САУ 2С1 "Гвоздика" та 34 реактивні системи залпового вогню RM-70, котрі також уже використовують ЗСУ на фронті. Але зробимо примітку, що фінська армія має в своєму розпорядженні 22 системи типу M270.

Із засобів армійської протиповітряної оборони збройні сили Фінляндії мають радянські зенітки ЗУ-23-2 та славетні ПЗРК FIM-92 Stinger. Їх чисельність не розкривається.

Гаубиця Д-30 збройних сил Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна може отримати гаубиці Д-30 від "проросійської" держави на Балканах