xcounter
#

Україна отримала вже 500 поїздів зі зброєю та амуніцією, які відправили США та інші країни Заходу

5539
Чехія готує до відправки Т-72 та БМП-1 для ЗСУ, квітень 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Чехія готує до відправки Т-72 та БМП-1 для ЗСУ, квітень 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

НАТО має обмежені можливості по доставці військ та зброї до кордону з Україною, американські військові працюють над вирішенням цієї проблеми

У 2022 році Україна отримала 500 поїздів зі зброєю та амуніцією, які відправили країни Заходу, і доставку яких забезпечили військові США. Про це заявив полковник армії США Тодд Еллісон під час форуму Railway Direction Days 2022, пише польський портал Rynek Kolejowy.

Зазначається, що залізниця використовувалась для перевалки тих вантажів, які доставлялись для ЗСУ морським транспортом. І що показник аж в півтисячі військових ешелонів для України насправді є доволі високим для інфраструктури країн НАТО, зважаючи на ті "вузькі місця", які досі є в системі військової логістики держав Альянсу. Наприклад, левова частка залізниць в Європі зав’язана саме на електротягу, хоча практика показує, що для стабільності доставки військових вантажів краще мати більше тепловозів.

Читайте також: США возять зброю для України вже кораблями та поїздами, просто ми цього не помічали
Доставка залізницею машин словацького комплексу С-300 до України, весна 2022 року, зображення з відкритих джерел

Окрема проблема полягає в тому, що в країнах Східної Європи занадто мала щільність залізниць, щоб задовольняти усі потреби НАТО, зокрема по оперативній доставці військових вантажів для України. Або ж – для швидкої доставки військ у випадку атаки Кремля через "Сувалкінський коридор". Також справу начебто ускладнює той факт, що на "східному флангу" Альянсу досі використовуються одночасно "європейська" колія шириною 1435 мм та колія стандарту 1520 мм.

Хоча американські військові логісти та їх колеги з армій Європи за останні 8 років, починаючи з 2014 року, зробили достатньо багато для "розшивання" вузьких місць системи військової логістики. В іншому випадку, доставка зброї та амуніції для України залізницею взагалі б "захлинулась". І ця робота по вдосконаленню системи інфраструктури продовжується й зараз.

Ешелон із словенськими БМП М-80А прямує до України, червень 2022 року, фото - портал 24Ur.com

Цифра в 500 ешелонів з військовою допомогою для України виглядає насправді вражаюче. Особливо якщо згадати, що досі Транспортне командування армії США говорило лише про 141 доставлений поїзд із вантажами для ЗСУ в минулому році. Скоріш за все цифра в 500 відправок також включає в себе поставки від інших країн НАТО, вклад яких також допоміг зміцнити ЗСУ.

Читайте також: Німеччина хоче захистити базу ремонту техніки для ЗСУ від ракет чи "мопедів" рашистів