xcounter
#

У США роздумують над тим, як перебудувати ПC ЗСУ, однак F-16 наші пілоти побачать ще не скоро

27842
У США роздумують над тим, як перебудувати ПC ЗСУ, однак F-16 наші пілоти побачать ще не скоро

У США тривають дискусії щодо посилення авіації ПС ЗСУ

Сполучені Штати та їх союзники розпочинають вивчати можливість навчання українських пілотів у рамках довготривалих зусиль з потенційної допомоги Києву у створенні майбутніх Повітряних Сил ЗСУ. Про це, як розповідають у Reuters, заявив начальник штабу ПС США генерал Чарльз Браун.

F-16
Винищувач F-16 – один з перших кандидатів на посилення ПС ЗСУ

Так, наразі Україна планує позбутися залежності від застарілих радянських літаків і активно просуває ідею навчання пілотів та переоснащення ПС ЗСУ на сучасні американські літаки, зокрема на F-15 та F-16.

Читайте також: Знищити ворога в небі: як новий радар перетворить F-16 на "F-35 без стелс-технологій"

Водночас Браун зізнався, що наразі американські збройні сили та їхні союзники продовжують дискусії щодо цього питання. Крім того, варто згадати й таке – нещодавно стало відомо, що США виділяє 100 млн доларів на навчання українських бойових пілотів, однак американський генерал відмовився коментувати цей закон та говорити про терміни чи те, які саме західні літаки якнайкраще підійдуть для України.

Водночас він наголосив на тому, що майбутня підготовка українських пілотів – це складне питання, яке має враховувати стан війни в Україні та здатність Києва знімати пілотів з боя для проходження тривалих інструктажів.

Браун відзначає, що американський пілот проходить навчання на новому типі літака протягом двох-чотирьох місяців, водночас перехід на новий винищувач з радянської системи буде "трохи складнішим". Він відзначив, що Україна може звернутися до своїх союзників у НАТО, які вже мають досвід переходу від літаків радянської епохи до новітніх зразків.

F-16 vs Gripen
F-16 vs Gripen

Можна припустити, що такі заяви начальника штабу ПС США свідчать про те, що ЗСУ насправді ще не скоро зможуть пересісти на сучасні винищувачі американського виробництва або ж про те, що наразі союзники поки що не знаю, як найефективніше вибудувати стратегію переоснащення ПС ЗСУ новими машинами.

Зрештою, раніше в інтерв’ю ВВС міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що серед кандидатів для ПС ЗСУ розглядаються не тільки американські літаки, зокрема F-16, але й, наприклад, Gripen від Saab – яка з цих машин якнайкраще посилить ЗСУ Defense Express розбирався в окремому матеріалі.

Читайте також: Як F-16 разом з HIMARS і 155-мм САУ допоможуть якнайшвидше звільнити південь України