xcounter
#

Знищити ворога в небі: як новий радар перетворить F-16 на "F-35 без стелс-технологій"

32562
Знищити ворога в небі: як новий радар перетворить F-16 на "F-35 без стелс-технологій"

Більше деталей про новий радар для винищувачів F-16

Минулого місяця стало відомо, що ПС США разом з Northrop Grumman завершили важливу модернізацію 72 винищувачів Нацгвардії США F-16C Viper, у результаті якої літаки отримали нові потужні радари AN/APG-83 з активною антенною решіткою з електронним скануванням. Крім того, на таке оновлення очікують ще сотні літаків F-16 Повітряних сил США та інших країн.

радар F-16 винищувач
AN/APG-83, фото ПС США

Водночас виданню War Zone вдалося поспілкуватися з Марком Россі з Northrop Grumman, директором компанії з програми SABR (створення радара AN/APG-83) про те, на що здатні ці радари та яке в них майбутнє.

Читайте також: Як F-16 разом з HIMARS і 155-мм САУ допоможуть якнайшвидше звільнити південь України
f-22
Винищувач F-22

Під час розробки радара компанія використовувала свій попередній досвід щодо удосконалених радарів AN/APG-77 і AN/APG-81 для стелс-винищувачів F-22 та F-35, тому програмний код радара AN/APG-83 приблизно на 95 % "блочно схожий" з кодом, на якому працює AN/APG-77. Що, як зауважує Россі, "максимально наближає F-16 до характеристик F-35 з урахуванням обмежень літака".

Якщо порівнювати з радарами з механічним скануванням, новий AN/APG-83 значно розширить можливості винищувача F-16, який пропонує переваги щодо швидкості захвату цілі, дальності, на якій можуть бути виявлені потенційні цілі, а також точності відстежування, навіть якщо йдеться про невеликі об’єкти.

Вони також надійніші, оскільки не потребують складних пристроїв для механічного управління, завдяки чому мають "більше часу безвідмовної роботи".

Водночас збільшена потужність та точність нового радара AN / APG-83 покращують його можливості у режимі картування SAR. Це дозволяє йому створювати зображення з високою роздільною здатністю для виявлення та ідентифікації цілей, а також для розвідки.

F-16
Концепція винищувача F-16 з лазерною зброєю

Россі також підтвердив, що радар має вбудований електронний захист та можливості атаки (потенціал проведення некінетичних атак з використанням високосфокусованих променів електромагнітної енергії для порушення або ж навіть пошкодження електроніки ворожих літаків, ракет та інших систем.

Зрештою, новий радар буде ефективним проти крилатих ракет, тоді як старий мав майже "нульові можливості" проти цієї зброї. Все це робить AN/APG-83 ідеальним для посилення винищувача F-16.

Читайте також: Як швидко можна розгорнути ескадрилью F-16 в Україні та вдарити сотнею ракет по армії РФ