xcounter
#

F-16 стали ефективними проти крилатих ракет та можуть прицілитися у більше цілей, ніж здатні уразити

61511
Винищувач F-16. Фото: ПС США
Винищувач F-16. Фото: ПС США

Це стало можливим завдяки оснащенню цих винищувачів новими радарами п’ятого покоління

Повітряні Сили США разом з Northrop Grumman повідомляють про завершення модернізації 72 винищувачів F-16 для Національної гвардії США радарами п’ятого покоління. Про це розповідає видання Air Force Magazine.

Так, завдяки новим радарам винищувачі зможуть відстежувати більше цілей на більших дальностях та з більшою точністю.

Читайте також: З’явилася примарна надія, що ПС ЗСУ зможуть "пересісти" на винищувачі F-15 та F-16

Таким чином, у США закінчили п’ятирічний процес модернізації, який розпочався ще у 2017 році. За словами підрядника, нові радари з активною решіткою з електронним скануванням (AESA) створені на основі радарів, які Northrop Grumman встановила на F-22 і F-35.

Попередній радар управління вогнем APG-68 F-16 міг відстежувати не більше двох об’єктів одночасно, а з новим радаром пілот може "прицілитися у більше цілей, ніж може уразити".

AN /APG-68
AN /APG-68

Старі радари також мали "майже нульові можливості" проти крилатих ракет, що було "особливо тривожно", враховуючи розповсюдження таких ракет протягом останніх років.

Водночас ці 72 винищувачі F-16 будуть не єдиними в США, які отримають радари п’ятого покоління – найближчими роками ще сотні літаків отримають комбінований пакет модернізації, який передбачає зокрема і встановлення радарів AESA.

Читайте також: Що заважає пілотам ПС ЗСУ ефективно "креативити" на полі бою або чому Україні потрібен хоча б F-16