xcounter
#

У США офіційно назвали строки прибуття ЗРК NASAMS до України

21180
Пуск з NASAMS ракети AMRAAM-ER
Пуск з NASAMS ракети AMRAAM-ER

Отримання ЗРК NASAMS вкрай важливо для Протиповітряної оборони України, яка спирається на радянські комплекси

Зенітний ракетний комплекс NASAMS, який може знищувати цілі на дальності до 40 км, прибуде до України вже у листопаді, про що офіційно оголосили під час брифінгу для ЗМІ у Пентагоні.

"Ми очікуємо, що NASAMS буде доставлено протягом наступних кількох тижнів. Звичайно, ми покладатимемося на те, що наші українські партнери оголосять про це, коли вони прибудуть і коли працюватимуть. Але, як ми згадували раніше, ми продовжимо старанно працювати, щоб доставити їх туди якнайшвидше", - було заявлено під час брифінгу.

Читайте також: У Пентагоні розкрили плани РФ у Херсонській області та дані власної розвідки щодо погроз "брудною бомбою"

Необхідно зазначити, що відносно передачі NASAMS вже був певний "фальш-старт" через помилку у синхронному перекладі виступу Президента України під час його інтерв'ю американському телеканалу CBS.

Водночас у Пентагоні не стали уточнювати кількість цих ЗРК, які будуть передані найближчим часом, мова може йти, як про один комплекс, так і про два, про передачу яких було оголошено ще наприкінці червня. Справа в тому, що, як і у випадку з німецьким IRIS-T мова йде про виготовлення комплексів з нуля, що вимагає значно більше часу, ніж передача зі складу збройних сил однієї з союзниць України.

Варто зазначити, що передача навіть одного-двох NASAMS якісно посилить протиповітряну оборону України завдяки тому, що новітні ЗРК мають значно більшу ефективність у порівнянні із радянськими зразками, які зараз є основними у ЗСУ. Зокрема IRIS-T вже довів, що завдяки йому вдається збивати 9 з 10 крилатих ракет.

Зазначимо, що розробники NASAMS, Raytheon та Kongsberg, нещодавно провели випробування ЗРК саме для відпрацювання найбільш ефективних

алгоритмів знищення атаки крилатих ракет

, для чого використовувались одночасно ракети трьох типів: AMRAAM-ER, AIM-120 та AIM-9X.

AIM-9X

Нагадаємо, що Україна має отримати щонайменше вісім NASAMS, але виготовлення наступних шести, відповідно до укладених контрактів, розтягнеться на строк до літа 2024 року з поступовою передачею у міру виготовлення.

Читайте також: Чи потрібні ЗСУ самохідні 105-мм гармати М1128 Stryker, що знімаються у США з озброєння