xcounter
#

Якщо в NASAMS зарядити одночасно ракети великої та малої дальності, як ЗРК відіб’є атаку крилатих ракет

23300
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Досконалі алгоритми управління вогнем мають не менше значення, аніж сучасні ракети для систем ППО

Прес-служба корпорації Raytheon прозвітувала, що наприкінці серпня – на початку вересня 2022 року спільно з норвезькою Kongsberg провела доволі цікавий комплекс випробувань із використанням модернізованого комплексу NASAMS Mk.2.

А саме – наскільки ефективно такий ЗРК зможе відбити атаку крилатих ракет ворога, якщо в пускові установки одночасно зарядити ракети великої дальності AMRAAM-ER (дальність стрільби до 40 км), ракети середньої дальності AIM-120 AMRAAM (дальність стрільби 20-40 км) та ракети малої дальності AIM-9X Sidewinder Block II (до 20 км).

Читайте також: В чергу на ЗРК NASAMS вслід за Україною стала ще одна країна-союзник США, потрібні проти Китаю
ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Випробування відбувались на полігоні "Аннея" у Норвегії. Їх співучасником був Офіс стратегічного планування та експериментів ( SDPE, Strategic Development Planning and Experimentation) дослідницької лабораторії ВВС США (AFRL, Air Force Research Laboratory).

В Raytheon пояснюють, що в першу чергу під час цих випробувань вони в першу чергу випробовували систему управління вогнем Raytheon Solipsys. При цьому алгоритм ураження цілі виглядав так: РЛС виявляла ціль та передавала дані щодо неї в Центр управління бойовим простором BC3 (Battle Space Command and Control Center); звідти інформація йшла на командний пункт управління вогнем батареї FDC (Fire Distribution Center); і там уже на місці оператор використовував отримані цілевказівки, щоб обрати найбільш ефективний для знищення конкретної цілі тип ракет, та відкривав вогонь на ураження. Тобто ще раз – система управління вогнем Raytheon Solipsys лише "підказувала", який тип ракети краще застосувати для знищення тої чи іншої цілі, а остаточне рішення все рівно приймав оператор на командному пункті батареї.

Схема роботи ЗРК NASAMS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Представники Raytheon, Kongsberg та ВПС США вцілому позитивно відгукуються про результати випробувань. Мовляв, новітня система управління та комбінування типів ракет в пускових установках дають "гнучкість в ухваленні рішень" та можливість "швидко побудувати ешелоновану протиповітряну оборону". (Очевидно, в даному випадку "ешелонованість" - це можливість знищувати повітряні цілі на різних рубежах від об’єкта, який прикриває батарея ЗРК).

Конкретних деталей про ці випробування, зокрема кількість відстріляних ракет та відповідно кількість знищених мішеней – у відкритому доступі нема. Але для нас в цьому описі все рівно є важлива підказка, в контексті майбутнього посилення нашої ППО комплексами NASAMS: ефективність захисту нашого неба від рашистів залежатиме не тільки від характеристик зенітних ракет, але й також – від ефективності алгоритму управління вогнем.

ЗРК NASAMS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Які типи ракет застосували рашисти для удару по Запоріжжю сьогодні вночі