xcounter
#

У США хочуть розбудувати цілу "малу систему безпілотної логістики": ще одна цікава роль для дронів на полі бою

2029
Дрон TRUAS, фото: U.S. Marine Corps photo by Marine Corps, Lance Cpl. Kayla LeClaire
Дрон TRUAS, фото: U.S. Marine Corps photo by Marine Corps, Lance Cpl. Kayla LeClaire

Американські морпіхи хочуть закупити більше дронів тактичного забезпечення

Безпілотні літальні апарати під час війни в Україні продемонстрували свою надзвичайно високу ефективність своїх розвідувальних та ударних можливостей, водночас у Корпусі морської піхоти США нагадують про ще одну їхню роль як дронів-постачальників для поповнення запасів підрозділів безпосередньо на полі бою, розповідають у виданні Defense News.

Так, американські морпіхи, які не один рік експериментують з безпілотниками, які б могли доставляти вантажі на полі бою, у рамках бюджетного запиту на 2024 рік служба хоче придбати одразу 41 "безпілотну авіаційну систему тактичного забезпечення" (Tactical Resupply Unmanned Aircraft Systems) або ж TRUAS.

Читайте також: Морпіхи у США мають проблему з MQ-9 Reaper, бо аж занадто сподівалися на Повітряні сили

Безпілотник доставка вантажів
Фото: Lance Cpl. Kayla M. LeClaire, Marine Corps

Це вже не вперше, коли морпіхи купують ці БПЛА – у 2022 році було укладено контракт на 35 таких дронів, а нещодавно, у березні 2023 – на ще 30, і всі ці комплекси мають бути передані морпіхам вже в першій половині цього року.

Фактично дрони являють собою квадрокоптери, які можу перевозити різні вантажі у закріплених під БПЛА контейнерах. Щодо безпосередньо TRUAS, то відзначається, що він може перевозити вантаж загальною масою до близько 68 кг (150 фунтів) на відстані до 15 км.

Вартість одного TRUAS доволі солідна – 325 тисяч доларів, але морпіхи запевняють, що ці безпілотники насправді складніші у виконанні за комерційні аналоги. Окремо відзначається здатність цього дрона літати за завчасно запрограмованим по точках маршрутом, а також простота в експлуатації – для одного комплексу потрібно всього два морпіхи, і навчитися обслуговувати та використовувати дрон можна протягом п’яти днів.

дрон доставка боєприпасів
Тактична безпілотна авіаційна система поповнення запасів TRV-50. Фото: Marine Corps

Систему TRUAS морпіхи США втілюють з урахуванням концепції використання невеликих підрозділів у ймовірній майбутній війні, особливо в умовах островів Індо-Тихоокеанського регіону – безпілотники зокрема зможуть постачати необхідні вантажі в ті місця, в які не зможуть дістатися гелікоптери чи конвертоплани V-22 Osprey.

Технологію таких дронів тактичного забезпечення планують масштабувати, якщо вона продемонструє свою ефективність – аж до створення нової спеціальності під назвою "мала безпілотна система логістики".

безпілотник TRUAS
Дрон TRUAS. Фото: U.S. Marine Corps
Як приклад, у квітні оборонна компанія Leidos

отримала від морської піхоти США контракт на створення більшого дрона-постачальника з кращими тактико-технічними характеристиками, який зможе перевозити вантажі вагою вже до 272 кг (600 фунтів) на відстані приблизно до 185 км (100 морських миль).

Читайте також: Бити протитанковою Akeron MP з надувних човнів: сценарій для використання ракети морпіхами