xcounter
#

У скільки сьогодні обійдеться чотири ЗРК Patriot, десятки ракет PAC-3 MSE та супутнє обладнання

8456
Всі фото — U.S. DoD
Всі фото — U.S. DoD

Іспанці хочуть посилити свою протиракетну оборону і планують озброїтися більшою кількістю зенітних ракетних комплексів Patriot

Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (DSCA) на своєму офіційному сайті оприлюднило повідомлення, в якому йдеться про те, що Держдеп США погодив продаж Іспанії зенітних ракетних комплексів Patriot Configuration-3+.

Орієнтовна вартість угоди — 2,8 млрд доларів (фактична вартість може бути нижчою залежно від кінцевих вимог), за ці гроші іспанське військо має отримати чотири fire unit ЗРК Patriot разом з супутнім обладнанням та ракетами, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Польський ПЗРК Piorun сьогодні коштує 1,8 млн євро, Mistral 3 чи RBS 70 NG — ще дорожче
ЗРК Patriot

У список озброєння, яке має отримати Іспанія у рамках цієї угоди, входить зокрема:

  • 51 ракета PAC-3 MSE, яка може ефективно перехоплювати балістичні цілі;
  • 24 пускові установки M903;
  • чотири радіолокаційні системи AN/MPQ-65;
  • чотири пункти управління вогнем AN/MSQ-132;
  • інше обладнання.

Так, угода передбачає постачання генераторів, обладнання зв’язку, випробувальне обладнання, різне допоміжне обладнання, навчання, запчастини, ремонт, системну інтеграцію тощо.

У контексті закупівлі Іспанією ЗРК Patriot нагадаємо, що ця країна сьогодні має у своєму активі три батареї цих зенітних ракетних комплексів на 18 пускових у версії PAC-2+, які свого часу були закуплені у Німеччині і які іспанці хочуть модернізувати до версії PAC-3 MSE.

До речі, одна з цих батарей з 2015 року була розгорнута в Туреччині, і раніше у іспанських ЗМІ повідомлялося, що ця батарея в теорії може бути передана Україні, але поки що Туреччина виступає проти такого плану — там наполягають, що згідно з контрактом ця батарея Patriot має перебувати у країні до 31 грудня 2023 року.

Читайте також: Як Україна буде застосовувати F-16 і чи стануть вони "срібною кулею" - погляд з США