xcounter
#

У РФ хочуть "воскресити" Як-52Б проти дронів, в якому не вирішено головне питання - як влучати у ціль

3707
Як-52
Як-52

Проєкт Як-52Б мав на меті перетворити машину на легкий ударний літак, але через замалу злітну вагу його довелося поховати

Російське дослідно-конструкторське бюро "Авиастроитель" має плани з модернізації навчально-тренувального літака Як-52 для ролі боротьби з безпілотними літальними апаратами, як повідомляють російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на керівника проєкту модернізації літака Як-52 компанії Дмітрія Мотіна.

За його словами, проєкт оновлення Як-52 у "літак протидії БПЛА" Як-52Б2 є пріоритетним для ДКБ "Авиастроитель", і зараз вони очікують на сертифікат льотної придатності від Росавіації. Оновлену машину планують використовувати для протидії як розвідувальним, так і ударним дронам

Читайте також: В Одесі "Орлан-10" збили з Як-52: чому цe про "літаючий трактор", якщо з Super Tucano не вийшло
Як-52Б
Як-52Б

Серед оновлень, які має отримати літак - новий багатофункціональний дисплей у задній кабіні, а також модернізовані навігаційно-пілотне обладнання, систему РЕБ для подавлення каналів зв’язку та радіолокатор. Інші деталі про цей проєкт не повідомляються.

Очевидно, що у РФ вирішили звернути увагу на Як-52 як протидроновий засіб після того, як Сили наші військові почали використовувати ці літаки як "мисливців за дронами" - станом на кінець червня цього року на одному з наших "антидронових" Як-52 було зафіксовано збиття восьми російських розвідувальних безпілотників - шести "Орланів" і двох Zala.

Тривалий час невідомою складовою у цій історії було те, а яким же озброєнням нищать дрони з цього літака, хоча цілком ймовірним було припущення, що дрони збиває другий член екіпажу з власного стрілецького озброєння. Фактично цю тезу підтвердило поява зображення іншого літака, який також бере участь у полюванні на дрони - легкомоторного А-22 українського виробництва.

Цей факт став причиною роздумів щодо того, а чи є можливість повноцінно озброїти Як-52, щоб перетворити його на повноцінний такий собі "антидроновий літак", і відповідь на це питання криється у проєкті, який намагалися реалізувати за радянських часів - йдеться про спробу на базі Як-52 створити легкий ударний літак Як-52Б, який згодом мав би позначення Як-54.

Проєкт закрили у 1983 році через досить банальну проблему - замалу злітну вагу у трохи більш як 1400 кг. Наприклад, під час стрільби НУРСами з блоків УБ-32 через сильну віддачу літак фактично зависав у повітрі і його сильно розгойдувало. Така ж історія була і з блоками ГУВ-8700 з 7,62-мм кулеметами ГШГ та 12,7-мм ЯкБ - точність стрільби була фактично нульовою. Тож важко уявити, як у такому випадку літак міг би показати хоч якусь ефективність проти безпілотників.

Як-52Б літак протиповітряної оборони
Як-52Б з блоками ГУВ-8700

Разом з тим, у РФ стверджують, що повертаються нібито саме до цього проєкту, тож залишається незрозумілим, як російський ОПК буде вирішувати проблему з озброєнням - чи ж просто буде комбінувати поєднання того ж стрілецького озброєння із засобами радіоелектронної боротьби.

Читайте також: У нас дійшло до Як-52 проти "Орлан-10", то чому б не згадати про OV-10 Bronco