xcounter
#

У Пентагоні доволі дивно пояснили причини втаємничення пакета допомоги Україні на 1,2 млрд доларів

6457
Коли дійсно є потреба у США доволі швидко відходять від публічності (всі фото US DoD)
Коли дійсно є потреба у США доволі швидко відходять від публічності (всі фото US DoD)

Пакет допомоги від США на 1,2 млрд доларів залишається найбільш втаємниченим, а офіційне пояснення Пентагону лише додало йому конспірологічності

Під час традиційного брифінгу у Пентагоні прес-секретар міноборони США бригадний генерал Пат Райдер роз'яснив вкрай розмиті формулювання найбільш втаємниченого пакета допомоги для Збройних Сил України, якій був оголошений 9 травня.

У цьому пакеті за програмою Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) на 1,2 млрд доларів лише шість пунктів, з яких три лише мають конкретику: 155-мм боєприпаси, супутникові знімки, а також підтримка наявного озброєння та навчання.

Читайте також: Що це за легкі штурмовики L-159, про передачу яких Україні заговорили в Чехії

Інші три пункти торкаються посилення ППО й мають максимально розмиті формулювання - додаткові системи ППО та боєприпаси, боєприпаси для боротьби з БПЛА, а також обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами ППО України.

Avenger

Й на пряме питання від журналістів, чому використано настільки розмиті формулювання відносно протиповітряної оборони у Пентагоні повідомили, що оголошення про виділення допомоги означає "початок процесу укладання контрактів на надання Україні пріоритетних додаткових можливостей, що потягне за собою вивчення варіантів їх найбільшої підтримки". А також нагадали, що мова йде про пакет допомоги за програмою USAI, тобто шляхом замовлення озброєння у виробників і мова йде про середньострокову та довгострокову перспективу.

Тобто мова не йде про те, що за цим пакетом вже обрано конкретні пропозиції та укладено угоди, а означає лише початок цього шляху. І таким чином розмиті формулювання пов'язані лише з тим, що це "вектори" на які будуть спрямовані кошти.

Patriot РЛС

Водночас справа в тому, що у порівнянні з іншими пакетами допомоги USAI, цей пакет дійсно має очевидну додаткову секретність. Зокрема коли мова йшла про пакет за USAI на 1,75 млрд доларів у лютому вказувалась кількість ЗРК HAWK, кількість РЛС для повітряного огляду та контрбатарейних радарів, назви конкретного озброєння. Так само, та у рази точніше було й у квітневому пакеті, де перелічили все, включно з ракетами до NASAMS, зенітні системи з APKWS та навіть бензовози та стрілецьке озброєння.

Більшу конкретику навіть містив неофіційний анонс нового пакету допомоги, який традиційно з'являється у провідних західних ЗМІ напередодні офіційного оголошення.

Таким чином можливо дійсно прийняти те, що у Пентагоні виділили величезні кошти на щось абстрактне, без твердого уявлення про те, що саме буде замовлено. Або мова йде про такі види озброєння, навіть потенційна поява яких у ЗСУ має стати дійсно сюрпризом для Кремля.

Читайте також: Рашистська Х-55 могла влучити біля міста Бидгощ в Польщі, експертиза триває - ЗМІ