xcounter
#

У Міноборони детально розповіли, як саме ЗСУ будуть використовувати касетні боєприпаси на полі бою

3877
Постріл з гаубиці M777, фото – АрміяInform
Постріл з гаубиці M777, фото – АрміяInform

В оборонному відомстві України визначили низку принципів, за якими ЗСУ будуть використовувати нове для себе озброєння – касетні боєприпаси

Сили оборони України нарешті отримають на озброєння 155-мм касетні DPICM від США – про передачу боєприпасів було оголошено у рамках чергового пакету оборонної допомоги від США на 800 млн доларів, і Defense Express вже детально розповідав про те, чим особливі касетні снаряди DPICM і чому вони так потрібні ЗСУ.

Тривалий час у США дотримувалися "табу" на постачання Україні цієї зброї через побоювання щодо ризиків для цивільного населення. Втім, з огляду на передачу касетних боєприпасів, Україні спільно з союзниками вдалося домовитися щодо умов стосовно цієї зброї.

Читайте також: Як ЗСУ з доволі рідкісного трофея нищать російське військо
Снаряд DPICM M864 касетний боєприпас Україна США
Снаряд DPICM M864, фото – U.S. DoD

Зокрема, як повідомляє міністр оборони України Олексій Резніков, він офіційно повідомив американських партнерів про п’ять ключових принципів, які Сили оборони України будуть дотримуватися при використанні на полі бою касетних боєприпасів.

Перший принцип полягає в тому, що Сили оборони не буде використовувати боєприпаси на офіційно визнаній території РФ, а тільки для деокупації міжнародно визнаних територій України. І тут варто відзначити, що це зазвичай стандартна умова для того чи іншого озброєння, яке нам передають союзники.

касетний боєприпас DPICM
Як виглядає касетний боєприпас DPICM зсередини, фото – U.S. DoD

Другий принцип визначає, що цілями для касетних боєприпасів будуть передусім місця скупчення російських військових, водночас Україна зобов’язується не використовувати цю зброю у міських районах чи містах. Резніков відзначає, що касетні боєприпаси "використовуватимуться для прориву рубежів оборони противника з мінімальним ризиком для життя наших воїнів".

У третьому принципі йдеться про облік як безпосередньо касетних боєприпасів, так і тих локальних зон, в яких ці самі боєприпаси будуть використовуватися.

З цього випливає четвертий принцип, в якому йдеться про те, що ці самі локальні території будуть пріоритетними для розмінування після деокупації українських території, що має мінімізувати ризики, через які, власне, наші партнери і сперечалися щодо передачі цієї зброї, а саме з елементами касетних боєприпасів, що не вибухнули.

Зрештою, п’ятий принцип передбачає звітність як про використання касетних боєприпасів українськими військами, так і про ефективність цього типу боєприпасів на полі бою.

Читайте також: Росіяни використали протипіхотні міни, щоб замінувати територію й об'єкти ЗАЕС – ГУР МО