xcounter
#

У Литві пекельні дебати про закупівлю танків, бо міноборони "завчасно" розповіло про плани щодо Leopard 2

3095
Фото: KMW
Фото: KMW

Хоча насправді йдеться лише про протокол про намір, але водночас Leopard 2 має низку переваг, які для себе окреслили литовці

Литовська Республіка хоче посилити своє військо основними бойовими танками — про плани литовців озброїтися такою бронетехнікою стало відомо ще навесні цього року, водночас нещодавно міністр національної оборони країни Арвідас Анушаускас оголосив, що цього тижня Литва планує підписати протокол про намір щодо закупівлі німецьких танків Leopard, і таке рішення викликало справжні бурхливі обговорення і критику, як розповідає литовське видання LRT.

Хоча протокол про намір аж ніяк не передбачає безпосередню закупівлю машин, але судячи з повідомлення Анушаускаса у Facebook, оборонне відомство все ж таки схиляється до придбання саме німецьких машин.

Читайте також: Литва купує більше зброї, щоб мати змогу нищити нею російські танки з неба

Як відзначає міністр оборони країни, литовське військо оцінило три варіанти основних бойових танків — американських Abrams, корейських Black Panther і німецьких Leopard і визначило, що останні "найкраще відповідають експлуатаційним вимогам, встановленими штабом оборони Збройних сил Литви".

Як відзначає Анушаускас, оцінка варіантів і пропозицій тривала близько пів року, а головними критеріями були вартість машин, витрати на їхню експлуатацію, мобільність, захист, вогнева потужність, зв’язок та здатність до адаптації.

Водночас рішення Анушаускаса оприлюднити інформацію щодо протоколу про намір закупівлі Leopard зустріло шквал критики з боку членів Комітету національної безпеки та оборони, які скаржаться як на те, що очільник оборонного відомства розкрив низку деталей, які мали б залишитися за "зачиненими дверима", так і що публічна заява могла негативно вплинути на позицію Литви під час закупівлі танків.

Противники Анушаускаса наголошують на тому, що він оприлюднив рішення без узгодження з іншими державними структурами і що тепер закупівля танків може обійтися країні дорожче, бо у виробника буде більше важелів впливу на замовника.

Рішення Анушаускаса також розкритикував і президент Литви Гітанас Науседа, який наголосив на тому, що інформація про наміри щодо закупівлі німецької бронетехніки була оприлюднена передчасно.

Водночас міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у відповідь на таку критику відзначив, що поки що жодних перемовин немає, а оборонне відомство країни наразі має намір лише отримати більше інформації у рамках протоколу про намір закупівлі техніки.

Він також відзначив, що ані перемовини, ані процеси закупівель ще не розпочалися, оскільки для цього потрібно відповідне фінансування, бо закупівля "розрахована на десятиліття.

Загалом закупівля танків має стати доволі масштабним проєктом для Литви, як раніше відзначав головний радник президента країни Кестутіс Будріс, на закупівлю машин планують виділити близько 2 млрд євро.

Читайте також: Зенітка L70 від Литви: практичні та прагматичні "дронебійки" у ефективному 40-мм калібрі