xcounter
#

У Криму "засвітився" ЗРК "Тор" на "КАМАЗі", схоже, що його чекає доля бєлгородського "Панциря"

5771
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Російське окупаційне військо всіма способами намагається захистити об’єкти в тимчасово окупованому Криму від атак далекобійних ракет та дронів

Партизани з "АТЕШ" розповідають, що в тимчасово окупованому Криму було виявлено місцерозташування ворожого зенітного ракетного комплексу "Тор-М2КМ", який російське окупаційне військо розташувало прямо над одним з пляжів, в мікрорайоні "Летчики", що у Севастополі.

"Скоріш за все, це одна з останніх фотографій цього комплексу. Як відомо, СОУ планомірно виносять радіолокаційні станції да ЗРК", — відзначають в "АТЕШ", коментуючи подальшу долю російського "Тора".

Читайте також: РФ ще у 2022 році хвалилася своїм "Стрела-10М4" проти дронів, але тепер шукає новий захист для ЗРК

Як довго цей "Тор" перебуває на цій локації невідомо, але тут можна згадати історію з російським "Панцирем", який наші військові знищили неподалік від Бєлгорода — він ледь не пів року перебував на фактично одній і тій самій позиції, а коли США та інші країни дали дозвіл бити своїм озброєнням по території РФ, то Сили оборони України швидко відправили цей ЗРГК в пекло.

Крім того, в цій історії варто звернути увагу на ось такий нюанс — що йдеться про варіант "Тор-М2КМ" на шасі "КАМАЗу", що насправді є досить рідкісною версією цього ЗРК, принаймні її геть не часто можна побачити на фото чи відео.

Тор-М2КМ
ЗРК "Тор-М2КМ" на шасі від індійської компанії Тата Motors
Нагадаємо, що "Тор-М2КМ є однією з чергових версій зенітних ракетних комплексів цього типу, передусім його особливістю є модульний принцип, завдяки чому його можна розташовувати на різних платформах залежно від вимог замовника.

До складу комплексу входить автономний бойовий модуль 9А331МК-1 і зенітний ракетний модуль 9М334 з чотирма ракетами, в "стаціонарному" варіанті він може діяти як повноцінна бойова одиниця.

Можна також пригадати, що, наприклад, у 2013 році ЗРК "Тор-М2КМ" демонструвався на шасі від індійської компанії Тата Motors, а в 2016 — вже й на "КАМАЗі".

ЗРК "Тор-М2КМ"
"Корабельний" "Тор", пуски 2016 року
Але найбільше ця версія ЗРК відзначилася тим, що рашисти вирішили встановлювати їх прямо на кораблі. Наприклад, ще влітку 2022 року, тоді як розвідувально-ударні безпілотники Bayraktar TB2 відігравали значну роль у звільненні острова Зміїний, з’явилося фото патрульного корабля проєкту 22160 зі встановленим на ньому ЗРК "Тор", а вперше ще у 2016 році його встановлювали на фрегат проєкту 11356 "Адмирал Григорович", водночас тоді ще йшлося про ймовірне тестування з метою створення повноцінної морської версії зенітного ракетного комплексу.
Читайте також: ЗРК С-125 із 1960-х спочатку збив "Калибр", а потім ще півсотні ракет та БПЛА рашистів