xcounter
#

РФ ще у 2022 році хвалилася своїм "Стрела-10М4" проти дронів, але тепер шукає новий захист для ЗРК

7865
РФ ще у 2022 році хвалилася своїм "Стрела-10М4" проти дронів, але тепер шукає новий захист для ЗРК

І це напрямок, на який насправді варто звернути увагу, бо противник хоче створити нові засоби захисту від дронів для своїх зенітних ракетних комплексів

Російські пропагандистські ЗМІ заявляють, що загальновійськова академія їхніх збройних сил запатентувала систему радіоелектронного подавлення безпілотних літальних апаратів для їхніх зенітних ракетних комплексів ближньої дії, передусім йдеться про ЗРК "Стрела-10".

Ворог заявляє про створення "цілеспрямованої системи протидії дронів", мовляв, у цьому випадку їхні ЗРК матимуть ще й пасивну складову захисту. Причому відзначається, що засіб радіоелектронного подавлення буде створено у форм-факторі транспортно-пускового контейнера для зенітної керованої ракети.

Читайте також: Хто хоче зробити ракету проти дронів, яка буде в рази дешевша навіть за APKWS

Рашисти стверджують, що ця система буде не тільки ставити завади дронам, але й визначати тип безпілотника, а також виявляти його приналежність, тобто по суті йдеться про реалізацію системи "свій-чужий". Систему можна буде встановлювати на ЗРК під час виробництва або у процесі модернізації.

У контексті цієї новини варто згадати, що ще у 2022 році ворог згадував свою модифікацію цього ЗРК "Стрела-10М4", і вона позиціювалася передусім як машина, що буде використовуватися для боротьби з безпілотними літальними апаратами.

Стрела-10
Російський ЗРК "Стрела-10", фото ілюстративне

Ця модернізація ЗРК "Стрела-10" вперше була представлена аж у 2005 році, постачання у військо стартували у 2015 році. Машина отримала можливістю працювати вночі, і також оновлені ракети 9М333 — виробництво цих ракет російський концерн "Калашников" розпочав ще у 2021 році, вони мають збільшену масу бойової частини і також нібито кращу стійкість до радіоелектронних перешкод.

Ба більше, тут можна ще й згадати про те, що на заміну радянським комплексам "Стрела-10" російський оборонно-промисловий комплекс розробив ЗРК "Птицелов", у 2022 році ворог розповідав, що першими на озброєння його отримають повітряно-десантні війська, машина буде постачатися на базі шасі БМД-4М.

ЗРК
ЗРК "Птицелов"

Цей ЗРК має на озброєнні 12 ракет 9М340

з дальністю до 10 км і швидкістю до 500 м/c, призначений для боротьби з гелікоптерами, крилатими ракетами чи безпілотними літальними апаратами. У 2023 році повідомлялося про завершення розробки цього ЗРК, серійне виробництво мало стартувати у цьому році.

Читайте також: Patriot від Ізраїлю через США для України: який "пробіг" та "настріл" у цих ЗРК та в якій вони версії