xcounter
#

ЗРК "Птицелов" замінить "Стрелу-10" у армії Росії: оцінка проєкту та висновки для України

ЗРК "Сосна", на базі БМД-4 це буде "Птицелов"
ЗРК "Сосна", на базі БМД-4 це буде "Птицелов"
10706

У 2024 році Повітряно-десантні війська Росії хочуть прийняти на озброєння придатний для десантування новий зенітний ракетний комплекс (ЗРК) "Птицелов", що зараз проходить випробування. Його планують закупити у кількості, достатній для комплектування чотирьох зенитних ракетних полків ПДВ. В рамках ДКР "Птицелов"передбачається установка на шасі БМД-4М бойових модулей вже існуючих модернізованих ЗРК малої дальності. Отже, про що саме йдеться в деталях?

ЗС Росії мають давно застарілий ЗРК ближньої дії "Стрела-10М3" та надходить його модернізований варіант "Стрела-10МН".

Бойова машина модернізованого зенітного ракетного комплексу "Стрела-10МН"

У 2018 р командувач ПДВ А. Сердюков зробив заяву, що до 2022 р у ВДВ надійде новий ЗРК "Птицелов" на базі БМД-4М (у серпні 2021 р він переніс цю подію на 2024 р). А у 2019 р стало відомо, що цей ЗРК (вже на базі БМП-3) отримають також СВ. Він повинен замінити ЗРК "Стрела-10М3", а потім – "Стрела-МН".

Читайте також: ​Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 2 - RBS-70NG
Стріла-10
ЗРК "Стріла-10" - розробка 1970-х років

ЗРК "Птицелов" є типовим російським довгобудом. Розробка його почалася у 2005 р, перша демонстрація була у 2013 р, постачання очікувалися у 2017 р, а держ. випробування закінчилися до квітня 2019 р.

Вперше бойова машина (БМ) цього ЗРК на базі МТ-ЛБ була показана на форумі "Армия-2018". На "Армии-2019" показали версію на базі БМП-3, а на "Армии-2021" – на базі МТ-ЛБ та БТР-82А.

В основі комплексу "Птицелов" лежить ЗРК "Багульник/Стрела-10МЛ" (експортне найменування "Сосна", й далі по тексту він буде називатися "Сосною").

ЗРК
ЗРК "Сосна" на базі МТ-ЛБ

ЗРК нового покоління "Сосна" був розроблений АТ "КБ точного машинобудування ім. А.Е. Нудельмана" (з 2020 р входить у АТ "Концерн ВКО "Алмаз-Антей").

ЗРК призначений для захисту загальновійськових формувань в бою та на марші від засобів повітряного нападу та розвідки, пікіруючих та тих, що летять на малих та дуже малих висотах. Він забезпечує враження літаків, вертольотів, БЛА, крилатих ракет, засобів ВТО, а також автомобілів, легко броньованої бронетехніки та живої сили.

ЗРК "Сосна" на базі БМП-3

ЗРК побудований на базі нової малогабаритної ефективної ЗКР "Сосна-Р" та нової високоточної захищеної від перешкод оптико-електронної системи управління (ОЕСУ). ЗКР та ОЕСУ розміщуються на частині, що обертається з приводами наведення двох пакетів по 6 ЗКР (усього 12 ЗКР у ТПК, готових до застосування).

Частина що обертається виконана у вигляді бойового відділення, яке можна встановлювати на різні носії в/п понад 3,5 т (МТ-ЛБ, БМП-3, БТР-82А, БМД-4М тощо). БМ ЗРК має топонавігаційну апаратуру, радіостанцію, апаратуру прийому-передачі даних на батарейний КП.

Зона ураження ЗРК по дальності 1,3-10 км, по висоті 2-5000 м, час реакції 5 с, перезарядки – 10 хв.

ЗКР 9М340 "Сосна-Р" складається з маршової ступені та твердопаливного двигуна, що відділяється, з часом роботи 2 с. Початкова швидкість ЗКР 875 м/с, середня – 565 м/с, перевантаження 40 G. Вага ЗКР 30,6 кг (з ТПК 42 кг), довжина ЗКР 2317 мм (ТПК 2400 мм), діаметр ЗКР 72/132 мм. У ЗКР застосовані схема "качка" та 2-канальне аеродинамічне наведення.

9М37
Радянські ракети 9М37 - озброєння старих ЗРК "Стрела-10"

У польоті ракета обертається, спочатку при русі по контейнеру, а у польоті – за рахунок крил. Для реалізації управління є гіроскоп. ЗКР наводиться з високою точністю у лазерному інформаційному полі. Бойове спорядження ЗКР вагою 6,9 кг включає осколково-фугасну БЧ, осколково-стрижневу БЧ, контактний детонатор та лазерний неконтактний датчик цілі.

Завдяки телекеруванню по променю лазера, ЗКР несприйнятлива до засобів радіо та оптико-електронної протидії. ЗРК "Сосна" здатний успішно вражати літаки та вертольоти на відстані, більше дальності польоту ПТКР, вражати крилаті ракети, ракети "повітря-поверхня", керовані бомби тощо.

ОЕСУ включає гіростабілізовану платформу з двохканальною системою стабілізації та наведення, телевізійну систему, тепловізійний канал, тепловізійний канал виявлення цілей, лазерно-променевою канал керування ракетою, лазерний далекомір, обчислювальну систему, апаратуру автоматичного захоплення та супроводу цілі, апаратуру системи стабілізації та наведення, засоби відображення та управління.

Стрела-10
Так виглядає пуск зі звичної "доброї та старої" "Стріли-10"

ОЕСУ забезпечує виявлення, автоматичний захват, супровід, вимір кутових координат та дальності, точне наведення лазерно-променевого каналу керування та лазерного променя далекоміра на ціль у будь-який час доби, в умовах перешкод.

ОЕСУ шукає цілі автономно, або за вказівкою батарейного КП. ОЕСУ має кути наведення по азимуту +/- 178 град., по куту місця -20/+ 82 град, кутову швидкість 50 град/с, вона здатна виявити та узяти на супровід літак на 16-30 км, вертоліт на 10-14 км, крилату ракету на 8-12 км, ББМ на 8 км.

Після виявлення цілі, ОЕСУ автоматично починає її супровід по кутових координатах, визначаючи дальність до неї лазерним далекоміром, та після її входу у зону ураження підсвічує ціль лазерним променем та потім проводиться пуск ЗКР. Екіпаж БМ 2 особи (оператор та водій).

ЗРК "Сосна" на базі БМП-3

Переваги ЗРК "Сосна" – це відносна простота, надійність та невисока вартість, він має кращі характеристики, ніж "Стрела-10М3". У т.ч., у нього значно вище можливості по виявленню цілей (у першу чергу – вночі), дальність ураження (вдвічі), висота ураження (у 1,4 рази), вага БЧ (у 2,3 рази), кількість ЗКР на БМ (втричі), точність, перешкодозахищеність та ефективність.

Завантаження БК на ЗРК

Недоліки ЗРК "Сосна" викликані тим, що засоби пошуку та наведення ЗРК "Сосна" будуються на оптико-електронних системах. Тому виявлення, супровід та ураження цілі можливі лише при прямої видимості та залежать від умов (туман та опади можуть вплинути на роботу оптики у бою).

Крім того, ОЕСУ має обмежене поле зору, а особливості її монтажу на БМ ускладнюють круговий огляд.

Вартість ЗРК "Сосна" сильно залежить від носія. Найдешевший носій – МТ-ЛБ (його капремонт коштує 6 млн. карб. або 100 тис. дол.), тому першим ЗРК "Сосна" поставили на його базу. БТР-82А коштує 29 млн. карб. (480 тис. дол.), БМД-4М – 117 млн. карб. (до 2 млн. дол.), а БМП-3 – до 130 млн. карб. (до 2,2 млн. дол.) Недарма на "Армии-2021" ЗРК представили на МТ-ЛБ та БТР-82А.

"Сосна" на базі БМП-3

Недоліком ЗРК є також його тривале створення. У кращому для ЗС РФ випадку, він надійде у ВДВ з 2024 р (а у СВ ще пізніше). Тому поки прийнята програма модернізації ЗРК "Стрела-10М3" до рівня "Стрела-10МН". З 2015 р на ЗРК СВ та ВДВ встановлюється тепловізійна система, автомат захоплення та супроводу цілі та блок сканування, а з 2021 р – нова ЗКР 9М333, з більш важкою БЧ (не 3 кг, як у наявній 9М37, а 5 кг) та пасивною ГСН на 3 діапазони (у 9М37 – 2).

Переозброєння на ЗРК "Сосна/Птицелов" триватиме багато років

Усього в ЗС РФ є до 500 БМ ЗРК "Стрела-10М3/НМ" (у т.ч. у бойових частинах СВ 272-290, БВ ВМФ – 48-60, ВДВ – 48). У кожній загальновійськовий дивізії – 12-16 таких ЗРК, а бригаді – 6. Тому переозброєння на ЗРК "Сосна/Птицелов" триватиме багато років та потребує величезних коштів (при виборі бази БМ на БМП-3 та БМД-4М).

Українські реалії

Армійська протиповітряна оборона ЗС України, у свою чергу, значною мірою спирається саме на "Стрілу-10". Проте моральна застарілість цього комплексу, разом із реальним технічним станом ЗРК, який ремонтують методом канібалізації - потребує найскорішого вирішення.

ЗС України мають до 300 ЗРК "Стрела-10М3", які потребують модернізації. ОПК України має такі можливості.
Проект ЗРК ближнього радіуса дії "Стріла-10 Луч" від ДержККБ "Луч"

У червні 2021 р ДККБ "Луч" презентувало на виставці "Зброя та безпека" ЗРК ближньої дії "Стріла-10 "Луч" (Defense Express вже писав про нього). Це модернізований ЗРК "Стрела-10М3", який отримає українську ЗКР Р-10-ОФ (зенітна версія КР Р-10). Вона замінить стару ЗКР 9М37.

ЗКР Р-10-ОФ (дальність стрільби до 10 км, висота – 3,5 км, швидкість до 750 м/с) наводиться по лазерному променю з супроводом цілі у автоматичному режимі. Довжина ТПК для ЗКР 1,85 м, діаметр 190 мм (ЗКР – 130 мм). Сама ЗКР має вагу 45 кг (з ТПК – 57 кг) та осколково-фугасну БЧ вагою 6,2 кг з ударним ядром та неконтактним детонатором.

Розробка ДККБ "Луч" зможе замінити ЗРК "Стріла-10"

БМ ЗРК "Стріла-10 "Луч" отримає оптико-прицільну станцію наведення (ОПСН), Ізюмського приладобудівного заводу, яка дозволить значно поліпшити виявлення та супроводження цілей.

Відомо, що ДККБ "Луч" розробляє ЗРК "Стріла-10 "Луч" для закордонного замовника. А чому не для ЗС України? Адже "Стріла-10 "Луч" за характеристиками краще, ніж російський ЗРК "Стрела-МН", а за деякими характеристиками – не гірше, ніж ЗРК "Сосна"...

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

ЗРК
Рендери ЗРК ближньої та малої дії "Стріла-10 Луч" та "Корал" та їх ТТХ
Читайте також: Білорусь показала майбутній вигляд вітчизняного ЗРК проти БПЛА "Трио"