xcounter
#

Тип західного винищувача від союзників фактично визначений, українські пілоти вже їздили до США - Повітряні Сили України

F-16 у Миргороді, 2011 рік (всі фото: DoD US)
F-16 у Миргороді, 2011 рік (всі фото: DoD US)
15986

Після отримання Україною західних винищувачів ситуація у небі зміниться докорінно і ЗСУ схоже дійсно можуть отримати літаки від Заходу вже в осяжній перспективі

Питання отримання Збройними Силами України нового винищувача, точніше - багатоцільового літака, бо мова йде про машини 4+ покоління, ніколи не знімалось й більше того активно опрацьовувалось весь цей час.

Як повідомив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат, українські льотчики вже їздили до США, на їх навчання виділялись кошти. При цьому мова йде не лише про тренування самих пілотів, а й про підготовку техніків, які мають обслуговувати літак. І зараз "вже фактично визначено тип літака, який, імовірно, буде наданий Україні, і відповідні терміни підготовки".

Читайте також: Скільки часу займе навчання українських танкістів на Leopard 2

Зазначимо, що фігурує інформація, що наступна зустріч у форматі "Рамштайн" має відбутись вже у лютому та однією її тем стане саме "авіаційна".

F-16
F-16

Також слід звернути особливу увагу на слова речника Командування Повітряних Сил, які дозволяють зробити вкрай обережні припущення щодо типу літака, який буде переданий до України. Як відомо, у США на озброєнні є декілька типів багатофункціональних літаків, з яких одразу можливо виключити "п'яте покоління" F-22 та F-35 зі зрозумілих причин.

Тому залишаються варіанти з F-15, F-16 та F/A-18. Всі ці літаки, їх особливості та специфіка вже багаторазово ставали предметом публікацій у Defense Express. Але отримання будь-якого з них буде означати докорінну зміну ситуації у небі.

F-15C у Старокостянтинові, 2018 рік
F-15C у Старокостянтинові, 2018 рік

Також необхідно зазначити, що підготовка пілота F-16 за базовим курсом у США триває дев'ять місяців, вона може бути скорочена, але як вже повідомлялось у Командуванні Повітряних Сил України - десь до шести місяців. Але головним питанням залишається, чи почнеться підготовка льотчиків лише після оголошення про передачу літаків, або вона проходила заздалегідь.

Також треба звернути увагу на маркер того, що для розміщення в Україні західних літаків необхідно буде підготувати наземну інфраструктуру. Про те, що ця проблема може бути вирішена було повідомлено ще у липні.

Єдине питання, яке дійсно залишалось - захист аеродромів. Бо необхідно розуміти, що авіабази з ними стануть мішенню №1 для ударів РФ. Зокрема й засобами, перехоплення яких наразі у ЗСУ немає - балістичними ракетами. Й тому, паралельною задачею вочевидь є розгортання комплексів, які можуть боротися з цією загрозою - Patriot. І можливо, що передача якраз цих ЗРК є сходинкою до отримання Україною винищувачів.

Читайте також: У РФ вже розробили класифікацію "червоних ліній" для Заходу: тепер в них є "найчервоніші"