xcounter
#

Танк на заміну Leopard 2 і Leclerc через 17 років: німці та французи нібито вийшли на "оперативну фазу" MGCS

2743
Скріншот з відео DefenseWebTV
Скріншот з відео DefenseWebTV

І кажуть, що зрештою за результатами проєкту можуть озброїтися навіть не одним, а двома танками

Очільники оборонних відомств двох європейських країн – Німеччини та Франції – повернули до роботи питання спільного просування важкого основного бойового танка нового покоління – про таку домовленість двох країн розповідає видання Defense News.

План доволі простий – на заміну своїх танків Leopard 2 та Leclerc орієнтовно у 2035-2040 роках німці та французи хочуть спільно побудувати нову сучасну бойову машину, з усіма новітніми "опціями", як от оснащення танка безпілотниками та роботизованими системами.

Читайте також: Танк нового покоління Німеччини та Франції MGCS: розробка офіційно розпочалась
Демонстратор можливості створення євротанка у вигляді гідриду Leopard 2 та Leclerc на виставці Eurosatory-2018
Демонстратор можливості створення євротанка у вигляді гідриду Leopard 2 та Leclerc на виставці Eurosatory-2018 (фото: MilitaryLeak)

Таке рішення були прийняті після зустрічі міністрів оборони Бориса Пісторуіса та Себастьяна Лекорню, про що очільник німецького оборонного відомства повідомив журналістам, відзначивши, що тепер він буде регулярно зустрічатися зі своїм французькою колегою, щоб "підштовхнути зусилля".

Водночас як відзначив Лекорню, його зустріч з Пісторіусом нібито стала початком "оперативної фази" програми, відомої як Main Ground Combat System або ж MGCS – проєкт "євротанка", який стартував ще у 2017 році і реалізація якого останнім часом доволі сильно "забуксувала".

Однією з головних проблем цієї програми – як і будь-яких інших багатонаціональних оборонних програм в цілому – стало розподілення вкладів, коли до конгломерату KNDS (KMW+Nexter Defense Systems) приєдналася ще й Rheinmetall, яка, очевидно, зацікавлена передусім у просуванні власних розробок і зокрема має власний проєкт танка KF51 Panther.

KF51 Rheinmetall танк Німеччина
KF51, фото – Rheinmetall

Можна припустити, що країнам частково довелося вирішити цю проблему, бо у виданні відзначають, що тепер підрядникам дозволять представити не одну, а дві системи на основі спільної башти та шасі, які будуть конкурувати одна з одною – і в результаті цілком можливо, що країни вирішать озброїтися обидвома варіантами.

Читайте також: Nexter розробляє революційну танкову гармату Ascalon: вона може стати основною зброєю для "євротанка" MGCS