xcounter
#

Страшна зброя для "важкої броні" рашистів: чим український ПТРК кращий за російський "Корнет"

21530
Страшна зброя для "важкої броні" рашистів: чим український ПТРК кращий за російський "Корнет"

ПТРК "Стугна" в руках українських військових ефективно нищить "броню" рашистів

Протитанкові ракетні комплекси "Стугна" від ДержККБ "Луч" з перших днів повномасштабного вторгнення активно перетворюють бронетехніку російського окупаційного війська на металобрухт.

Ускладнюється робота розрахунків цього ПТРК тим, що на них полюють майже всі – як розповідають в угрупованні об’єднаних сил, "Стугна" стає "ціллю номер один", бо їх "боїться будь-яка важка техніка", і тому на позицію треба виходити на позицію непоміченим.

Читайте також: Як одна "Стугна" у руках "Омеги" спинила наступ рашистів на бронетехніці (відео)
птрк стугна-п
Фото: 1-ша окрема бригада спеціального призначення ім. Івана Богуна

З обладнанням вагою понад 100 кг та боєкомплектом це справжнє "випробування на витривалість" – далі на розрахунок чекає "полювання на ціль", яке може тривати навіть декілька днів.

Водночас у контексті застосування "Стугни" та інших ПТРК на полі бою цікавими є деякі моменти, "озвучені" у звіті лондонського аналітичного центру Royal United Services Institute (RUSI).

птрк стугна-п
Фото: 1-ша окрема бригада спеціального призначення ім. Івана Богуна

Дослідники, зокрема, надають оцінку кількості ПТРК, що мали ЗСУ станом на лютий 2022 року – це близько 950 пускових ("Стугна", "Корсар", "Бар’єр" та Javelin) і 9100 ракет до них (без урахування NLAW та інших).

У звіті також порівнюють український ПТРК "Стугна-П" з російським "Корнетом" – за приблизно однаковою максимальною дальністю ураження (5000 км проти 5300-5500 км) український ПТРК є "потужнішим еквівалентом" російської зброї.

Дослідники відзначають передусім краще бронепробиття "Стугни" та "опцію" дистанційного керування, що значно підвищує живучість розрахунку на полі бою.

З "цікавих" можливостей "Стугни" також можна згадати дійсно унікальну здібність – здатність ракети здійснювати різкі маневри після "встрілювання" у лазерну тропу.

Зрештою, варто пригадати й те, що "Стугна" продемонструвала вміння знищувати цілі не тільки на землі, а й у повітрі, не один раз уразивши російський новітній "літаючий танк" вертоліт Ка-52.

Читайте також: Блискавична робота розрахунку ПТРК "Стугна": "зібрали" всіх окупантів докупи