xcounter
#

Снаряди для танка "Нота", вирок російським ЗРК та завод для Bayraktar TB2 в Україні: події тижня від Defense Express

Снаряди для танка "Нота", вирок російським ЗРК та завод для Bayraktar TB2 в Україні: події тижня від Defense Express
40197

Чому намагалися знищити снаряди для українського секретного танка "Нота", як російська система протиповітряної оборони виявилась безпорадною проти сучасних дронів та що планують побудувати в Україні: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом новин та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Завод для безпілотників

Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників.

Читайте також: ​Ракета РК-10 від ДККБ "Луч" стане уніфікованою для нового українського ЗРК, вертольотів і кораблів

Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час прес-конференції в "Укрінформі", які відбулася 23 жовтня.

Мова йде про ударні дрони Bayraktar TB2 та інші види БПЛА, які розроблені та виробляються турецькою компанією Baykar Makina, з якою "Укрспецекспорт" у 2019 році створив спільне підприємство Black Sea Shield.

Baykar Defense
На підриємстві Baykar

"Турецька сторона готова зробити інвестицію. Вони попросили їм знайти в Україні майданчик з певними вимогами, на якому вони побудують підприємство для виробництва БПЛА силами українських фахівців.

Це підприємство буде мати право продавати свою продукцію, як на вітчизняний ринок, так і за кордон спільно з турецькими партнерами. Зараз ми проводимо пошук цього майданчика, який задовольнить всі вимоги турецької сторони", - повідомив Олег Уруський.

Снаряди для танка "Нота"

Дивна історія відбувається саме зараз навколо минулих розробок зброї майбутнього. Йдеться про танк "Нота" та боєприпаси до нього. Пропонуємо ознайомитися з окремими подробицями цієї інтриги - у якості запобіжного заходу.

Йдеться про те, що керівництво Харківського конструкторського бюро з машинобудування вирішило утилізувати частину боєприпасів, які вже тривалий час зберігаються на підприємстві.

Танк
Секретний танк "Нота"

Причому йдеться не про звичні танкові боєприпаси під гармату калібром у 125 мм, а про унікальні - для нового танка під кодовою назвою "Нота", який мав стати непереможним у наступних битвах.

Ця революційна бойова машина нового покоління розроблялась у Харкові перед розвалом СРСР, а наробітки по ній ще досі знаходяться під "грифом секретно". Деталі цієї історії читайте в матеріалі Defense Express.

Вирок російським ЗРК

Війна за Нагірний Карабах, яка триває вже третій тиждень, має всі шанси стати вироком для російських систем протиповітряної оборони. За допомогою високоточних ударів та безпілотників армія Азербайджану продовжує просуватись вглиб регіону та завдавати великі втрати противнику.

А для вірмен єдиним шансом переломити хід війни стала спроба значно посилити протиповітряну оборону та створити справжній залізний купол над своїми позиціями.

Тор-М2
"Тор-М2" в армії РФ розглядається як надійний засіб прикриття позицій С-400

Зокрема, на найбільш загрозливому Фюзулі-Джебраїльському напрямі, де Азербайджан просунувся на 40 км від початкової лінії зіткнення, були розгорнуті зенітні ракетні комплекси "Тор-М2КМ" російського виробництва.

Ці комплекси були отримані армією Вірменії у 2019 році та є одними з найновіших ЗРК російського виробництва. Їх випробування були завершені лише у 2018 році.

Проте міноборони Азербайджану повідомило про ліквідацію одразу трьох "Тор-М2КМ". У результаті, противник залишився без прикриття від повітряного нападу, а армія Азербайджану взяла під контроль Фюзулі, а на півдні дійшла до Худаферінского водосховища, від якого до кордону з Вірменією лише 40 км.

І знищення "Тор-М2КМ" ставить під питання реальну бойову ефективність цього зенітного ракетного комплексу на сучасному полі бою. Також маємо нагадати, що саме саме за допомоги "Тор" був знищений Boeing-737 української авіакомпанії МАУ.

Перша поразка С-400?

"На пропаганду Баку все не спишеш". Такі повідомлення починають з’являтися в російських медіа. Здається, що в РФ потроху починають звикати до нової реальності. А вона в тому, що ледь не кожного дня азербайджанські дрони дають зрозуміти, що російська зброя їм не суперник.

Тож у РФ вже просто вимушені визнати, що після поразок ЗРК “Панцирь-С1” в Сирії та Лівії картина для перспектив збройового експорту РФ вимальовується не радісна, а репутація їхніх зенітних систем дуже постраждала.

Крім того, в агресори є значні прогалини й в напрямку ударних дронів. "Відставання РФ у частині ударних дронів грає рокову роль", – в Росії вже чекають офіційні пояснення міноборони з цього приводу.

Дрони вже змінили концепцію ведення війни та в реальних боях знищують направо і наліво комплекси ППО російського виробництва, тож у РФ вже думають над наступним питанням: "Чи варто чекати першої поразки С-400?"

І ще дещо про ЗРК Росії

Росія любить продавати свої ЗРК ППО С-300 і С-400, заявляючи, що вони краще і більш рентабельні, ніж західні аналоги. Але Москва побоюється, що у цих системах озброєнь виявлять недоліки, або вони зазнають втрат в бою.

14 вересня 2019 року баражуючі боєприпаси, також відомі як дрони-камікадзе, атакували саудівські державні нафтові об'єкти. Сучасна система ППО Ер-Ріяди, побудована в США, не змогла їх зупинити і, можливо, навіть виявити.

Володимир Путін поспішив скористатися провалом американської системи ППО, запропонувавши продати Ер-Ріяду С-400.

"Досить прийняти мудре урядове рішення, як лідери Ірану зробили раніше, купивши С-300, і як зробив [турецький] президент Реджеп Тайіп Ердоган (Recep Tayyip Erdogan), купивши новітню систему ППО С-400 Triumph", - сказав Путін незабаром після нападу. "Вони будуть ефективно захищати будь-які об'єкти інфраструктури в Саудівській Аравії".

Можливості сімейства С-300 і його молодшого брата С-400 вражають на папері; вони призначені для створення зони A2 / AD над великими ділянками повітряного простору, де б вони не були розгорнуті. Але відсутність бойового досвіду означає, що неясно, чи змогли б вони краще захистити саудівський повітряний простір. Реальні бойові дії - єдиний точний спосіб визначення ефективності систем озброєнь.

Гарної неділі!

Читайте також: На що здатна модернізована версія безпілотника ACS-3