xcounter
#

Експортовані ЗРК ППО Росії можуть підірвати їх майбутні продажі - Forbes

Експортовані ЗРК ППО Росії можуть підірвати їх майбутні продажі - Forbes
9650

Росія любить продавати свої ЗРК ППО С-300 і С-400, заявляючи, що вони краще і більш рентабельні, ніж західні аналоги. Але Москва побоюється, що у цих системах озброєнь виявлять недоліки, або вони зазнають втрат в бою, каже видавництво Forbes.

14 вересня 2019 року баражуючі боєприпаси, також відомі як дрони-камікадзе, атакували саудівські державні нафтові об'єкти. Сучасна система ППО Ер-Ріяди, побудована в США, не змогла їх зупинити і, можливо, навіть виявити.

Саудівьска аравії нафтові об'єкти напад
Саудівці були змушені закрити ці об'єкти на ремонт, через що видобуток нафти в королівстві скоротився приблизно наполовину

Володимир Путін поспішив скористатися провалом американської системи ППО, запропонувавши продати Ер-Ріяду С-400.

Читайте також: У Вірменії вихваляються збитим Bayraktar TB2, однак докази викликають сумніви в Азербайджану – і ось чому (оновлено)

"Досить прийняти мудре урядове рішення, як лідери Ірану зробили раніше, купивши С-300, і як зробив [турецький] президент Реджеп Тайіп Ердоган (Recep Tayyip Erdogan), купивши новітню систему ППО С-400 Triumph", - сказав Путін незабаром після нападу. "Вони будуть ефективно захищати будь-які об'єкти інфраструктури в Саудівській Аравії".

Системи ППО Росії С-300 С-400
Але чи дійсно ці системи настільки ж ефективні, як заявляє президент Росії?

Можливості сімейства С-300 і його молодшого брата С-400 вражають на папері; вони призначені для створення зони A2 / AD над великими ділянками повітряного простору, де б вони не були розгорнуті. Але відсутність бойового досвіду означає, що неясно, чи змогли б вони краще захистити саудівський повітряний простір. Реальні бойові дії - єдиний точний спосіб визначення ефективності систем озброєнь.

Під час останніх збройних зіткнень між Азербайджаном і Вірменією, схоже, вірменські С-300 стали жертвами руйнівних атак азербайджанських безпілотників. На відео, нібито, відображені баражуючі боєприпаси ізраїльського виробництва Harop з бакинського арсеналу, націлені на вірменські ракети.

Варто мати на увазі, що ці вірменські С-300 не прикривалися російськими Панцирями-С1. Вони могли б забезпечити протиповітряну оборону від загроз на близькій відстані. І схоже, у них так само не було інших подібних систем ППО ближнього і середнього радіусу дії, таких як Бук-М2.

Коли США розгортають свої ракети ППО MIM-104 Patriot великої дальності, вони завжди супроводжуються системами C-RAM, які усувають загрози ближнього радіусу дії.

Системи ППО Росії С-300 С-400
Як у випадку з Вірменією, так і з Саудівською Аравією, ефективність і живучість ракет ППО також залежить від здібностей і компетентності їх операторів

Росія поставила Сирії С-300 в кінці 2018 року. Однак, повідомляється, російські військовослужбовці досі експлуатують ці системи. Як зазначив ізраїльський журналіст Йосі Мелман (Yossi Melman), це результат "побоювань в Росії, що, якщо вони будуть активовані та не влучать по цілям, це продемонструє технологічну перевагу Ізраїлю і Заходу, що завдасть шкоди гордості Президента Росії Володимира Путіна та оборонній промисловості його країни".

Сирія Ізраїль авіаудари С-300
Сирія не може самостійно використовувати С-300, щоб перешкодити ізраїльським авіаударам

Втрати або навіть недоліки найбільш розхвалених систем ППО Росії можуть мати негативні наслідки для майбутніх продажів російської зброї. Особливо, з огляду на ризик для покупців понести санкції США за укладання значних угод з оборонним сектором Росії.

Отже, Кремль охоче скористається будь-якою можливістю підкреслити недоліки західних засобів ППО в бою, щоб просувати свої системи в якості більш життєздатних альтернатив.

Читайте також: 5 таємних технологій нового секретного винищувача ПС США: що відомо