xcounter
#

Слабке місце "Ланцета", серійне виробництво дронів в Україні та інші новини й події тижня

7117
Рашистський дрон-камікадзе "Ланцет", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рашистський дрон-камікадзе "Ланцет", ілюстративне зображення з відкритих джерел

У РФ показали своє виробництво дронів-камікадзе типу "Ланцет" і там є свої нюанси: розповідаємо про ці та інші події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Корпуси для 155-мм артилерійських снарядів.

Французька компанія Les Forges de Tarbes уклала з компанією "Українська оборонна промисловість" контракт на постачання 420 тисяч корпусів для 155-мм снарядів з 2024 року.

Читайте також: В окупованому Криму уражено аеродром Октябрський та нафтобазу: але мова йде не про літаки

Строк укладеної угоди становить три роки, також відомо, що вона може бути подовжена за угоди, якщо уряд Франції подовжить експортну ліцензію для компанії.

ЗСУ артилерія гаубиця
Артилеристи ЗСУ ведуть вогонь, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

Передбачається, що темпи виробництва заготовок під 155-мм для України стартують від 60 тисяч одиниць на рік в 2024 році до 120 тисяч одиниць у 2026 році. При цьому Europlasma планує до 2025 року розширити свої виробничі потужності так, щоб мати можливість виготовляти до 160 тисяч корпусів снарядів на рік.

Удар по Кримському мосту

Складові Сил оборони України, як то ВМС, Служба безпеки України та Головне управління розвідки зараз по факту визнали свою причетність до атаки на "Кримський міст" окупантів в ніч на 17 липня 2023 року.

Водночас, наші силові структури в своїх повідомленнях для ЗМІ не стали уточнювати, який саме засіб міг бути використаний для атаки.

катер-камікадзе ЗСУ
Катер-камікадзе Сил оборони України, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Рашистські пропагандони у своїх заявах відштовхуються від того, що для атаки були використані начебто два катери-камікадзе, зі збільшеною до 500 кг БЧ. При цьому удар був завданий в район однієї з опор споруди, що власне й привело до обвалу ділянки полотна автомобільної частини "Кримського мосту", і по залізничній частині мосту рух пасажирських поїздів тимчасово припинений також.

Виробництво "Ланцетів"

Російські пропагандисти показали репортаж про виробництво дронів-камікадзе "Ланцет" на потужностях компанії "Zala-Аеро" із структури концерну "Калашников", яка поставила свої виробничі лінії прямо в приміщеннях одного із закритих ТРЦ.

Ланцет
Готові до складання елементи дронів "Ланцет" на стелажах, липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Це відео в нашому інфопросторі створило резонанс через ілюстрацію масштабів виробництва самих масштабів, для імітації яких росіяни взагалі використали дзеркала. Але воно, це відео, виявилось насправді важливим через деякі інші моменти, не помітні на перший погляд. Розповідаємо, як росіяни розкрили "слабке місце" свого "Ланцета",к росіяни розкрили "слабке місце" свого "Ланцета", і на що справді треба звертати увагу.

Питання українських безпілотників

Менеджер проєктів "Укроборонпрому" Олег Болдирєв, більш відомий як Мартін Брест, несподівано розкрив деталі відносно виробництва дронів на державних підприємствах, що входять у склад вже колишнього держконцерну, який перетворено на акціонерне товариство.

БПЛА "Горлиця" як ілюстративний приклад проєктів "Укроборонпрому"

За його словами жодного дрона від підприємств "Укроборонпрому" не було замовлено. Тобто ні про яке серійне виробництво дронів на підприємствах цієї організації не йдеться. Саме такий допис він залишив у коментарях до поста у Facebook українського журналіста Олександра Суркова. Про цю системну проблему ми розповідали в окремому матеріалі.

Згодом Міністерство оборони України звернуло увагу на допис менеджера проєктів "Укроборонпрому" Олега Болдирєва, і доволі лаконічно роз’яснили чому не замовляли дрони-камікадзе в "Укроборонпрому".

Читайте також: ЗСУ отримали динамічний захист для БМП Bradley і мова йде не про "Контакт"